[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Karen Dahlin Kommunikationsafdelingen

I begyndelsen af 2012 i Helmand, Afghanistan, udviste oversergent Jacob Panton ekstraordinært heltemod, da han under to operationer blev ramt af fjenden, men alligevel lykkedes med at få ham sat ud af spil.

- Jeg troede ikke, at jeg ville overleve, og så tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne bruge det sidste liv til at nedkæmpe fjenden, siger Jacob Panton.

Netop den indstilling gjorde, at han i dag blev hædret med en ´Mentioned in Despatches´ af den britiske forsvarschef, general Sir David Richards. I begrundelsen blev det påpeget, at Jacob Panton havde udvist stort mod og handlekraft.

- Jeg har talt med dronningen, der var meget interesseret. En større hæder kan man vist ikke få. Tak for hvad du gjorde den gang, sagde general Sir David Richards, der tog sig god tid til at tale med Jacob Pantons familie og soldaterkolleger.


Oversergent Jacob Panton hilser på den britiske forsvarschef, general Sir David Richards. Foto: Rune Dyrholm

Overrækkelsen fandt sted på kastellet i København, hvor blandt andre også forsvarschef, general Peter Bartram, chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Per Ludvigsen og ikke mindst Jacobs familie var til stede.

- Jeg er meget stolt. Det er klart en hædersbevisning, der kommer, fordi de virkelig mener det, og det gør mig glad, sagde Jacob Panton og tilføjede, at han ville gøre det igen.Hædersbevisningen er blevet offentliggjort i den engelske avis London Gazette, der er den britiske pendant til statstidende, hvor alle officielle nyheder offentliggøres. Hædersbevisningen bliver givet for tapperhed, og med en den følger to egeløv i sølv.

Se video med Jacob Panton fra Afghanistan nedenunder