[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

ESBERN SNARE (ESSN) kom i havn i mandags, og siden da har der været stor aktivitet om bord og travle dage for besætningen. Brændstof, reservedele, specialudstyr og yderligere folk er kommet om bord, samtidig med at der er blevet øvet og koordineret med de norske kolleger på fregatten HELGE INGSTAD (HING).

VIP-besøg
Forsvarsministeren, den cypriotiske forsvarsminister, Sigrid Kaag, der er FN's særlige udsending for kemiske våben i Syrien, Chefen for Søværnets Operative Kommando i egenskab af overordnet styrkechef, den danske ambassadør på Cypern og flere andre gennemførte i går et stramt, men godt program, der bl.a. bød på besøg og rundvisning på ESSN, HING samt på transportskibet ARK FUTURA.Undervejs blev der holdt diverse møder i f. m. den kommende transport af kemiske stoffer fra Syrien, og Forsvarsministeren fik lejlighed til at hilse på besætningen og overvære en demonstration af, hvordan de kemiske stoffer håndteres.

Pressekonference og næsten-klarmelding
Lørdag blev brugt på en stor pressekonference om bord på HING. Her havde journalister fra Reuters, Al Jazeera, Associated Press og mange andre medier mulighed for at stille spørgsmål til den danske chef for den styrke, der skal indgå i den kommende operation, hans norske næstkommanderende samt skibscheferne.

Konferencen var arrangeret af nordmændene, og de danske deltagere satte stor pris på at kunne indgå i denne.Lørdag aften afgik ESSN fra Limassol, og tiden frem til og efter gårsdagens besøg er blevet brugt til de afsluttende øvelser med ARK FUTURA, blandt andet slæbning. Efter yderligere øvelser forventer den samlede styrke at være klar til operationen inden for få dage. Folketinget tager på torsdag endelig stilling til dansk deltagelse.