[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen.

Det danske herculesbidrag er stationeret på en fransk fly-base i Dakar. Det samme er et spansk, et britisk og et tysk fly. Danskerne er dog de eneste, som indtil videre har fløjet aktivt for de franske styrker ind og ud af Mali. Den aktive rolle blev understreget af den øverste commander for de fælles franske styrker i Senegal, da generalen onsdag besøgte de udenlandske bidragsydere.

- Generalen roste os specielt for at vi var hurtigt ude og støtte operationen. Det har været 14 hektiske og travle dage, men vi var alle stolte over det hidtidige bidrag, og rettede naturligt nok ryggen en ekstra gang , fortæller den danske detachementschef, pilot og major Per Jensen.

Og det danske bidrag er da også med helt fremme, og støtter franskmændene med transport af såvel soldater, køretøjer, rationer, vand ammunition og farligt gods.  Den ene dag kan flyveplanen hedde Senegal- Burkina Faso- Niger -Mali- Chad, den næste dag skal der flyves til byer i Mali, som netop er sikrede af de franske styrker.

- Vi er med, når der rykkes nordpå, fortæller Per Jensen.

De nys indtagede landingspladser som Timbuktu, Gao og Mopti gør dog ikke de danske besætninger nervøse. De fleste landingsbaner ligger isolerede i ørkenområder, langt fra tæt bebyggelse, fortæller Per Jensen.  Største risiko er nok den 20 kilometer lange køretur ad hullede veje fra det lokale hotel til basen i Dakar.