[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Forsvaret har et ganske omfattende arkiv med utallige hyldemeter med filmoptagelser, hvor de ældste strækker sig helt tilbage til Kong Christian X tid. Arkivet er med andre ord godt og vel fra før den digitale æra, og har derfor ikke været tilgængeligt uden filmafspillere der nu er antikverede. For at bevare det historiske materiale og få gjort det tilgængeligt for alle og enhver, er det nu ved at blive digitaliseret og vil blive lagt på internettet efterhånden som arbejdet skrider frem. 

-  Der er vel omtrent alle tænkelige formater, som har eksisteret igennem de seneste små hundrede år, så det er et stort arbejde at få overblik over alt materialet. Der er mange filmruller, der ikke har været åbnet i 60-70 år, så der ligger mange spændende optagelser af alverdens ting, fortæller Palle Bøgelund, der har opgaven med at få digitaliseret optagelserne.


Et af de nu hedengange formater, som ikke umiddelbart kan afspilles i Danmark.

- Blandt optagelserne er også meget sjældne videobånd, som der ganske enkelt ikke findes maskiner, der kan afspille længere. Forsvaret har faktisk været på forkant med nogle ret avancerede formater dengang videobånd var ved at blive udbredt i 70'erne. Men nogen af dem er så imidlertid ikke blevet særligt udbredt, og nu er maskinerne i mellemtiden simpelthen gået til, fortæller Palle.

Materialet er en skøn blanding af informationsfilm om ikke mindst beredskabet under Den Kolde Krig og hedengange missioner fra f.eks. tiden på med FN på Cypern. Nogle af disse film er færdigdigitaliseret, og som en lille forsmag på materialet, viser vi herunder en af filmene. I løbet af vinteren vil en stor del af det historiske materiale blive tilgængeligt fra sin egen platform.   

Herunder kan du se et eksempel på én af de mange film, som med tiden vil være tilgængelige på nettet.