[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarkommandoen.

Flyvevåbnet overtog Baltic Air Policing 2.januar med at blive scramplet til skarpe flyvninger de første to dage. Siden har den side af opgaverne dog ramt et mere normalt leje. I alt fem gange har de danske F16 kampfly lettet fra den lithauiske startbane i Siauliai, efter alarm om mulig krænkelse af baltisk luftrum. 
Alfa scrambling er dog den mindste del af flyvningerne. 

- Vi er gennemsnitligt i luften 10 gange om ugen. Det handler om at vise tilstedeværelse. Og det har været et ganske rimeligt aktivitetsniveau, når man tager det dårlige vejr i betragtning, fortæller presseofficer Brian Junker Jensen.En af de mere interessante scramblinger  skete for to dage siden.  Piloten HØJ manglede 32 minutter i at have fløjet 1.000 timer i F16.  Det magiske tal blev rundet da HØJ lå på siden af et russisk efterrretningsfly. Et såkaldt Coot.  Tilbage på basen i Siauliai fejredes HØJ med en klassisk flyverdåb – en tur i baljen med iskoldt vand.  Se i øvrigt mere på Fighter Wing Skrydstrups facebookside.Dobbelt VIP besøg
Med den første måned næsten veloverstået fik de 44 flyvere besøg af først forsvarschef, General Peter Bartram, og dagen efter kiggede NATOs generalsekretær Ander Fogh Rasmussen indenfor.
Den erfarne pilot  JØS, der også var udsendt den første gang Danmark varetog  BAP, havde fornøjelsen at blive fejret med lagkage, mens Anders Fogh Rasmussen kunne sige tillykke med 25 år i forsvaret til oversergent Michael Valentin Jensen.

De danske F16 hævder suveræniteten i Baltikum til og med april måned.