[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Vickie Lind, Forsvarskommandoen

Klokken er 7:30 i Camp Price i Helmand. Solen har allerede skruet godt op for varmen, og en gruppe soldater går koncentreret rundt ved Bravo Beach, som er et område udviklet til at dyrke crossfit. Om et øjeblik skal de i gang med den sidste træning i Price – og det er ikke en hvilken som helst træning.

- Vi skal lave Jørgen Randrups Hero- WOD fortæller overkonstabel Danny, der er signalmand i Odinkompagniet. Han var med på ISAF hold 10, hvor Jørgen Randrup mistede livet den 14. november 2010.Danny stod bag dagens arrangement, men han gennemførte aldrig selv, da han fik en skulderskade midt i det hele. Foto, Vickie Lind.

Crossfit er funktionel træning, hvor du laver et antal øvelser i flere runder. Det kan enten være på tid eller efter antal. Netop det faktum, at det er funktionel træning, gør det ekstremt attraktivt for soldater, da de kan overføre langt de fleste bevægelser til deres arbejde. Begrebet Hero-WOD stammer fra det amerikanske militær, politi og brandvæsen og bliver brugt, når en crossfit’er kommer galt af sted. Så samler man øvelser, som personen kunne lide at lave, sender dem til crossfit.com, og så udvikler de Hero-WOD’en.

- Lige i dag er der en del symbolik i det. Vi er i gang med at lukke Price, og vi skal pille crossfit stativet ned. Vi var det første hold panserinfanterister hernede, og nu er vi de sidste. Vi efterlader en masse ting og en masse historie. Vi har mistet folk, og alle i kompagniet har kendt en, som er blevet slået ihjel hernede. Vi er ret gode til det her med at huske dem, så lige i dag virker det rigtigt at lave sådan en Hero-WOD, siger Danny, der meget tydeligt bliver bevæget ved mindet om sin afdøde kammerat.

Sveden hagler både af Danny og de øvrige deltagere, der er ved at gøre klar til start. Det gør den også af de folk, der har samlet sig for at se på eller for at bruge et par tanker på at mindes. Stilheden hører op, da dagens træning begynder, og de næste mange timer kører de for fuld damp.

- Det kan godt være, du ikke laver den bedste tid her, men alle, der er omkring dig, uanset hvor presset du er, eller hvor håbløst langt bagud i forhold til de andre, du er, så er der stadig gejst og tænding. Der er fællesskab omkring det, men selvfølgelig er der også konkurrence. Man vil gerne slå de andre, men gør man ikke det, så er det bare en heads up til en selv om, at man skal stramme op, siger Danny, inden han skal i gang på det hold, der åbner dagens træning.

Lige nu er crossfit den hurtigst voksende sportsgren i verden.

Efter seks timer kunne alle, der havde gennemført stille op til det obligatoriske holdfoto. Foto, Trine Axelholm.