[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Per Amnitzbøll Rasmussen

FN Museet fortæller om de mere end 60 steder, Danmark har haft soldater ude i verden siden 1948 og helt op til i dag.

Barak 46 i Frøslevlejren er fyldt med billeder, tekster, effekter lige fra jeeps til mønter og frimærker, og et hav af souvenirs, som de danske soldater har hjembragt fra deres missioner. Og oveni denne oplevelse fortæller museet om baggrunden for alle disse missioner, samt skildrer soldaternes hverdag under de fremmede himmelstrøg.

FN Museet byder på en rundtur til f.eks. Korea, Nepal, Kashmir, Østtimor, Georgien, Congo, Sudan, Eritrea, Sierra Leone, Irak, Kuwait, Libanon, Mellemøsten, Haiti, Afghanistan, Syrien, Libyen, Afrikas Horn, Yemen, Cypern, Gaza, Albanien, Kroatien, Bosnien, West Sahara, Makedonien, Kirgisistan, Tadsjikistan.FN Museet har som de eneste i Danmark en komplet Æres Væg med de 49 danske soldater og politifolk, der er dekoreret for Tapperhed enten med Kongelig Belønningsmedalje i Guld med Krone, Forsvarets Tapperhedskorset (kun uddelt et eksemplar i Danmark) eller Forsvarets Tapperhedsmedalje. Hver af disse ”vores helte” er præsenteret med et billede, billede af medaljen, historien om hvorfor de fik medaljen, og hvor de var tjenstgørende.

Nyeste på de unikke samlinger er en komplet medaljesamling – et eksemplar af hver medalje, som er tildelt danske soldater, politifolk og sundhedsfaglige personer for deres internationale tjeneste. Og så er FN Museet altså det eneste sted i Danmark, man kan se Forsvarets Tapperhedskors.

Åbent alle dage mellem kl. 09.00 – 17.00.

Se mere på www.fnmuseet.dk