[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationsafdelingen

For at muliggøre en evakuering og fredsbevarende indsats på land, skal der først ryddes miner i Hanøbugten ud for Karlskrona i det sydlige Sverige. Thetis knokler sammen med minerydningsfartøjer fra Tyskland, Holland og Polen, men generes i arbejdet af en fregatstyrke, mindre terrorbåde og kemikaliespredende småfly.

- Det er en storstilet konflikt med to stående minerydningsstyrker samt en minerydningsstyrke bestående af enheder fra Tyskland, Holland, Polen, Danmark, to ubåde og 5 større skibe, fortæller chefen på Thetis, orlogskaptajn Niels Pind.
- Vi har en dansk-hollandsk stab om bord på 12 mand, og øver ellers almindelig søkrig, ubådsjagt, luftmålsskydning og assymetrisk krigsførsel, fortsætter Niels Pind.Baltops er en amerikansk øvelse, der som i lighed med sidste år ledes af en kvindelig admiral, Ann Phillips, ombord på den amerikanske kommandoskib USS Mount Whitney.  Støtteskibet Absalon prøver sammen med en hollandsk fregat og en svensk korvet at genere den civile trafik, mens en oprørsleder sender både speedbåde  med selvmordsbombere og sportsfly med kemikalier mod den fredsskabende flådestyrke.

Hele scenariet kulminerer i dag og i morgen i en fase, hvor flådestyrkerne i flere dage har skullet improvisere deres indsats og samarbejde.- Det er meget lærerigt og en stor oplevelse, fortæller Niels Pind. Og så dukker der små udfordringer op. F.eks. er vi på Thetis nødt til at forsyne de polske minestrygere med drikkevand. De er 25 mand om bord og deres tank er på kun 3.000 liter.

Når øvelsen slutter i morgen sejler de fleste fartøjer mod Kiel, mens Thetis og besætning går på velfortjent ferie.