[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Arktisk Kommando

Normalt er der kun rutinemæssige aktiviteter på et inspektionsskib på patrulje i Nordatlanten efter klokken 22. Vagterne går deres stille gang, og den vagtfrie del af besætningen hygger sig med hver deres sysler. Sådan var situationen også på inspektionsskibet Triton onsdag d. 12. juni 2013 klokken 22:02, indtil freden på broen blev afbrudt af et telefonopkald fra Maritime Rescue Coordination Center (MRCC) Tórshavn.

På krydstogtskibet Aidaluna, der befandt sig cirka 120 sømil sydvest for Færøerne, havde en kvindelig passager på 59 år fået en hjerneblødning, og lægen om bord vurderede, at patienten hurtigst muligt skulle evakueres til Landssygehuset i Tórshavn.

Et par interne telefonopkald senere summede Triton af aktivitet. Helikopteren blev kørt ud af sin hangar og gjort klar til flyvning, skibets ledelse mødtes på broen for at planlægge operationen, kampinformationssektionen registrerede alle hændelser, vagtchefen drejede Triton på den kurs, der hurtigst muligt ville få skibene til at mødes, og på radioen sad radiogasterne klar til at sende og modtage signaler.

MRCC Tórshavn gav alle nødvendige informationer herunder telefonnumre til at kontakte Aidaluna. Tritons læge (DOC), der i parentes bemærket var mødt om bord mindre end 8 timer tidligere, fik dermed mulighed for at forberede sig til evakueringen. Kl. 22:41 fløj helikopteren mod krydstogtsskibet og var fremme kl. 23:15.

DOC blev derpå hejst ned på Aidaluna, hvor en meget professionel modtagelse ventede ham. Aidalunas besætning havde klargjort patienten til transport, så efter at have tilset hende, kunne DOC sammen med helikopterbesætningen hejse patienten om bord i helikopteren, hvorefter helikopteren fløj mod Triton for at få brændstof, inden den sidste tur ind til Tórshavn.

Alt forløb lige efter planen, så patienten blev afleveret på hospitalet, og helikopteren returnerede til og landede på Ttriton kl. 0112. Mod sædvane var der først fred og ro på Triton ved 02:00 tiden, hvor alt var pakket sammen og ”i daglig orden”.