[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af presseofficer Jeanette Serritzlev

To øvelser i én. Fem brigader og en parade til slut for at markere, at endnu en brigade tilknyttes Danske Division. Det er det korte resumé af de sidste otte dage i Oksbøl.

Ca. 500 mand har deltaget på Yellow Knight. Det gælder ud over de to danske brigader tre fra hhv. Estland, Letland og Litauen. Estland og Litauen er i forvejen affilieret, som det hedder.

”Vi er fra dansk side utroligt glade for, at vi har fået formaliseret relationen til den lettiske brigade,” siger chefen for Danske Division, generalmajor Michael A. Lollesgaard. 1st Latvian Landforce Brigade har gennem flere år deltaget i aktiviteter med divisionen, men er altså nu formelt tilknyttet.

”Nu har vi samlet et stærkt multinationalt uddannelsessamarbejde, som for alle parter giver et godt grundlag for yderligere operativ udvikling,” slutter generalen.


Parade i Oksbøl i anledning af den lettiske brigades affiliering med Danske Division. Foto: Ninna Villadsen.

Kort om affilieringsaftalerne
Danmark var et af de første lande, der diplomatisk anerkendte Estland, Letland og Litauen. Danmark har siden haft et militært samarbejde med landene og bidrager bl.a. med opbygningen af et effektivt forsvar inden for rammerne af Nato.

Den litauiske Iron Wolf Brigade blev affilieret i 2006. I 2009 fulgte 1st Estonian Infantry Brigade.