[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Hærens Operative Kommando

Under øvelsen Yellow Knight, som Danske Division netop nu gennemfører i Oksbøl-lejren, giver repræsentanter fra en meget bred vifte af humanitære organisationer og civile myndigheder med- og modspil til de cirka 500 soldater, der er med på den ugelange øvelse.

- Vi har længe haft civile aktører som eksempelvis embedsmænd, civilt politi og ministerielle rådgivere med i scenariet, når vi forbereder os på indsættelse i Afghanistan. Til gengæld har de humanitære organisationer ikke været til stede dér, hvor vi er indsat Afghanistan, og derfor har de også været valgt fra under øvelserne. Men de har ikke været glemt, og under Yellow Knight spiller de en vigtig rolle, siger generalmajor Michael A. Lollesgaard.

De humanitære organisationer bruger mange kræfter på at understrege, at de ikke vil integreres i militære operationer. Alligevel mener Christian Gad fra Dansk Flygtningehjælp, at det er vigtigt, at man øver samtænkning, som under Yellow Knight.

- For os er neutraliteten helt essentiel, hvis vi skal fungere som humanitær organisation ude blandt flygtninge. Hvis vi skal kunne operere, skal vi derfor ses som noget andet end det militære element, som vi aldrig må blive en integreret del af. Men det betyder jo ikke, at vi ikke kan samarbejde, siger Christian Glad, der har deltaget som rollespiller under øvelsen.

Læs mere her