[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdelingen

Det er ikke hver dag, at Forsvarets tre militære musikkorps får nye marcher, men i morgen aften i Haderslev bliver repertoiret udvidet med hele to. I en storstilet finalekoncert med Slesvigske Musikkorps (SMUK) i Haderslev bliver vinderne afsløret. Den ene march er en jubilæumsmarch for Haderslevs kasernes 125 års jubilæum, mens den anden er for Danmarks udsendte. Orkesterchef Thomas Larsen Späth har længe savnet en særlig march, som musikerne eksempelvis kan spille til kontingentparader for hjemvendte soldater.

- Ofte spiller vi eksempelvis Frederik den 9’s march, når der er kontingentparade, men vi mangler en moderne march, der passer til et moderne Forsvar. Forsvaret har ændret sig, men marchmusikken har ikke fulgt med. Vi håber, at den nye march også vil finde indpas også ved Livgardens og Prinsens musikkorps og blive spillet ved Flagdagen, siger orkesterchefen.


Forsvaret har tre professionelle musikkorps: Livgardens Musikkorps, Prinsens Musikkorps og Slesvigske Musikkorps. Her er det Livgardens Musikkorps, der spiller til Flagdagen 2012. Foto: Sara Skytte.

Thomas Larsen Späth har været orkesterchef i tre år, og i den tid er der ikke kommet nye marcher. Han er glad for juryen både rummer musikkyndige og officerer, så de nye marcher forhåbentligt tilfredsstiller både soldater og musikere. De syv dommere er: Borgmester i Haderslev Jens Christian Gjesing, Chefen for Telegrafregimentet oberst Susanne Bager, Chefen for Hærens Operative Kommando generalmajor Per Ludvigsen, Chefen for Hendes Majestæt Dronningens adjudantstab oberst Lasse Harkjær, Messingprofessor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København Jesper Juul, SMUK chefdirigent Peter Ettrup Larsen og SMUK stabstambour Jens Christian Lietzen.


Finalekoncerten bliver dirigeret af fire talentfulde finske dirigenter, Maria Carmen Koppel synger og tenor Peter Lodahl, der er kendt fra radioens P2, er konferencier. Fredag klokken 19.30 på DR P2 kan man høre finalekoncerten og de to nye marcher. Hvis man vil opleve marcherne live, kan man deltage i jubilæumsfestlighederne for Haderslevs kasernes 125 års fødselsdag den 21. september.