[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationsafdelingen.

Med underskriften sikrede værftet i Skagen sig en ordre på 355 mio. kroner og 200 lokale arbejdspladser i et år.  Søværnet får til gengæld en moderne erstatning for kutteren Tulugaq, et inspektionsfartøj i klasse med Knud Rasmussen og Ejnar Mikkelsen, blot med forbedringer og flere anvendelsesmuligheder.


Foto: Projektleder Martin Legene og Chefen for Forretningsområde Maritime Platforme i FMT, OING Klaus Sørensen ønskede sig selv og de to værftsdirektører Knud Degn Karstensen og Kent Damgaard tillykke. Akkurat samme hold stod også bag bygningen af de to første KNUD skibe.

Den samlede pris på det nye skib kommer over de 500 mio. kr. Men så får "Knud d.3." også et avanceret ildledningssystem til sin 76 mm.  kanon, større gummibåd og kran, multibeam sonar til søopmåling, og en række installationer der skal bruges til forskning.

Når skibet står færdigt i 2017 er det forberedt til at støtte dansk forskning i Arktis, forventeligt med en indretning med bomme og kraner som moduler, der kan monteres efter behov, når der skal ydes støtte til forskningsprojekter.

Inspektionsfartøjet er ca. 72 meter langt, 14,6 meter bredt og har en dybgang på ca. 5 meter. Skibets besætning er på 18-20 mand.

Karstensens Skibsværft  A/S i Skagen er med sin 135 meter lange tørdok et af de få danske værfter, der stadig kan bygge skibe i denne størrelse. For øjeblikket har værftet 5 større fiskefartøjer under bygning, og med inspektionsfartøjet er ordrebogen fyldt frem til udgangen af 2016.

Skibet får forskellige sensorer til overvågning af luftrummet og havoverfladen foruden sonarsystemer til opmåling af havbunden. En af de kommende opgaver for fartøjet er nemlig at kunne deltage i opmåling af farvandet omkring Grønland. Herudover skal fartøjet kunne om bordtage flydespærringer, som skal kunne udlægges for at inddæmme olieforurening, f.eks. fra et grundstødt skib.

De øvrige opgaver for skibet i Nordatlanten er naturligvis overvågning, suverænitetshåndhævelse, søredningstjeneste, fiskerikontrol samt støtte til det lokale samfund i Grønland og Færøerne.

Se video med søsterskib :