[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdelingen

For nylig skulle samaritter fra Røde Kors forsøge at redde to unge mænd, der var blevet stukket med kniv under en koncert. For at være forberedt på sådanne episoder har Røde Kors bedt Trænregimentets sanitetssoldater om undervisning i de skader, som soldaterne behandler i Afghanistan. I går aftes mødtes sergent Julian Grønager og to soldater, der har været udsendt til Afghanistan, med 20 meget entusiastiske samaritter fra Røde Kors.

- De slugte alt hvad vi sagde, og stillede rigtig mange spørgsmål. For vores soldater er det en måde at give noget tilbage til samfundet. Samaritterne er jo førstehjælpere til koncerter, fodboldkampe og masser af arrangementer, hvor der deltager hundredetusindvis af mennesker, og folk kan komme til skade i slagsmål, siger han.

 

Julian Grønagers to kolleger har i alt syv udsendelser til Afghanistan bag sig, og har set mange lemlæstede mennesker. Hovedvægten var lagt på praktiske øvelser, hvor soldaterne førte samaritterne igennem forskellige handlebaner. De frivillige havde stor indlevelsesevne.
- De var meget livlige som momenter. De råbte og skreg, når de skulle spille sårede. Jeg er vant til at momenterne bare ligger stille, når jeg selv er på øvelse, bemærker Julian Grønager.

Underviserne fra Trænregimentet havde været lidt nervøse for, om røde kors samaritterne havde fordomme om dem, fordi de var soldater og er uddannede i at bruge våben. Frygten var dog helt ubegrundet. Da alle arbejdede med førstehjælp var de lidt som familiemedlemmer.

Det er op til Røde Kors om samarbejdet skal fortsætte, og flere samaritter skal undervises i krigstraumer.