[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Kommunikationsafdelingen

Lastrummet på et Ilyushin 76 transportfly kan sluge en del. Alligevel blev evnen til at pakke tæt sat på prøve, da den ukrainske besætning sammen med folk fra Air Transport Wing Aalborg onsdag stuvede gods om bord på det store fly på Flyvestation Aalborg.  Kasser med kølevarer, hundefoder og mindre maskiner som kompressorer blev løftet ind, sat på plads og flyttet til nye steder for at få plads til det hele. Trængslen skyldes ikke mindst, at den midterste del af de store lastrum var optaget af en ny sneslynge, som folkene på Station Nord har brug for, for at kunne holde landingsbanen på forsvarets nordligste post i kongeriget så ren for sne, at fly kan lande og lette.


Sneslyngen til Station Nord om bord i lastrummet.

Det ukrainske fly er hyret af forsvaret til Operation Northern Falcon 2013. Hovedformålet med operationen er at flytte 600.000 liter brændstof fra Thule Airbase i det nordvestlige Grønland til Station Nord, der ligger i den nordøstlige del af landet. Men det store ukrainske fly skal også flytte gods direkte fra Aalborg til Station Nord. Det skete på flyvningen torsdag og på to senere flyvninger i slutningen af april.

-Vores egne Hercules transportfly er travlt optaget i blandt andet Mali, og derfor har vi de sidste fire-fem år samarbejdet med Ukraine, så vi får det ukrainske flyvevåben til at flytte brændstoffet og på den måde støtte både Siruispatruljen og selve Station Nord, siger major Per Jensen, der er pilot ved Air Transport Wing Aalborg og leder af Northern Falcon 2013.


Ukrainske besætningsmedlemmer venter på mere gods, der skal på plads i lastrummet.

Ud over Per Jensen selv tager otte andre danskere med til Grønland, hvor de støtter de 29 ukrainske soldater, der skal sørge for at transportflyet kan nå de planlagte 21 flyvninger mellem Thule og Station Nord, foruden de lange flyvninger fra Aalborg. Danskerne skal blandt andet være bindeled mellem amerikanerne på Thulebasen og ukrainerne, som Per Jensen er fuld af respekt for.

-Ukrainerne er utroligt dygtige håndværkere og meget dygtige til at drive flyvemaskinen. Jeg har været med de seneste år, og der har ikke været nogen problemer overhovedet med at holde flyvemaskinen flyvende. Det er meget imponerende i det klima, hvor det normalt er minus 20 til minus 35 grader, fastslår Per Jensen.

Med to flyvninger dagligt i de næste mange dage skal de 600.000 liter efter planen være flyttet fra Thule til Station Nord inden den 21. april, hvor det danske detachement er tilbage i Aalborg. Derefter venter to flyvninger med byggematerialer direkte fra Aalborg til Station Nord. Hele Operation Northern Falcon 2013 er gennemført den 27. april, hvor ukrainerne rejser hjem igen.