[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Kommunikationsafdelingen

Der har været landskamp på programmet i Svendborg hele denne uge, hvor omkring 450 kommende søofficerer fra Danmark, Norge, Sverige og Finland har mødtes til Nordisk Kadetstævne 2013. Kadetterne konkurrerer i fodbold, volleyball, tovtrækning, terrænløb, svømning, sejlads og naval combat cource, der er en afkortet udgave af marine femkamp. Uden for den officielle konkurrence har kadetterne også haft en vikingedyst.

-Indtil videre har Danmark vundet det hele. Volleyball, svømning og vikingedysten, og vi fører i sejllads, som også kører i morgen (lørdag), fortæller løjtnant Anders Biel-Knudsen, der er stævnets presseofficer.

Formålet med det nordiske kadetstævne, der i år bliver holdt for 66. gang, er, at bibeholde og styrke det nordiske samarbejde gennem sportslige og sociale arrangementer. Derfor er netværksdannelse også en vigtig del af arrangementet.

Ud over de sportslige discipliner indeholder det nordiske stævne også forskellige sociale arrangementer og et akademisk seminar, hvor kadetterne holder oplæg og har diskussioner og work shops om etisk beslutningstagen. Stævnet er arrangeret af ældste årgang på Søværnets Officersskole, der har planlagt og arrangeret gennem det meste af et år.

Ved hærkadetternes tilsvarende stævne, har man siden 2008 konkurreret på blandede hold, for at kadetterne bedre kan lære at arbejde sammen på tværs af nationerne.  Men søkadetterne holder fast i de nationale hold. 

-Det er jo en tradition, og vi synes, at vi godt kan styrke samarbejdet selv om vi konkurrerer nationsvis. Vi er sammen på tværs af landene uden for konkurrencerne og ved de sociale aktiviteter, og jeg synes, at der er et godt sammenhold mellem landene, siger Anders Biel-Knudsen.

Stævnet slutter med præmieoverrækkelse og fest lørdag aften.