[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg Kommunikationsafdelingen

Det store maratonløb i den amerikanske hovedstad Washington, D.C kalder sig selv ”The Peoples Marathon”. Blandt andet fordi løbet ikke lokker eliteløbere til med startpenge og store præmier. Men løbet kunne lige så godt kalde sig soldaternes maraton. Ikke alene fordi det er arrangeret af det amerikanske marinekorps, men også fordi det tiltrækker rigtigt mange soldater og veteraner fra både USA og europæiske lande.


Dræbte soldater mindes på ruten.

Også danske soldater og veteraner har i de senere år deltaget i US Marine Corps Marathon. I år havde løbet på den sidste søndag i oktober deltagelse af løbere fra Hærens Operative Kommando, Ingeniørregimentet og Team Veteran. De danske løbere havde alle tilmeldt sig løbet gennem organisationer, der hjælper sårede soldater, og de var indkvarteret på Marinekorpsets store base i Quantico en times bustransport uden for centrum af Washington og blev under hele opholdet støttet af korpset.

-Det var tredje gang, jeg var med. Det er et kanonløb, det er godt organiseret og byen er fed at opleve på løbeturen sammen med publikum. Det er en oplevelse, som man kun kan få nogle få steder i Europa, og derfor tager jeg her over for at løbe igen. Og så er der selvfølgelig den ting, at vi støtter en god sag, fordi vi køber vores startnumre gennem Allied Forces Foundation og Azalea Charities, fortæller overkonstabel Knud Petersen fra Ingeniørregimentet i Skive. De to organisationer som Knud Petersen nævne er velgørenhedsorganisationer, som samler penge til sårede veteraner.

Maratonløbet begynder ved den store Arlington Kirkegård og fører løberne forbi flere af de mest kendte varetegn i hovedstaden, blandt andet Washington Monumentet, kongressen på Capitol Hill og Pentagon, der ligger få kilomenter før målet ved Iwo Jima monumentet. Flere steder var ruten markeret af amerikanske flag og billeder af faldne soldater og på det meste af turen blev løberne bakket op på den entusiastiske måde, som kun amerikanere kan.

-Det var et fantastisk løb. Det var fedt at se Washington fra sin gladeste side og opbakningen var fantastisk. Ved 26 km havde jeg en lille krise, fordi jeg havde lagt for hårdt ud, og der var det rart at få et håndtryk fra publikum. Det var super fint, fortæller Lars Hein, der løber på Team Veteran og til dagligt er assisterende idrætsleder i Fredericia.

Se en stemningsreportage fra løbet her.