[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationsafdelingen

Fly fra Canada, USA, Island, Grønland og  Danmark vil sammen med skibe fra Island og Danmark blive sat ind i øvelsen, hvor der både skal laves eftersøgninger i Grønlandshavet og de dybe Østgrønlandske fjorde, samt redning og evakuering i den østgrønlandske nationalpark.

Arktisk Råd besluttede med Nuuk-deklarationen i 2011 at de arktiske nationer skal øve koordineret eftersøgning og redning. Alle arktiske nationer behøver støtte fra hinanden, hvis der sker en stor søulykke.
Sidste år gennemførte Grønlands Kommando den første Sarex 2012. I år er det Arktisk Kommando i Nuuk og Forsvarskommandoen der gennemfører et lignende scenarie, hvor et krydstogtskib havarerer med 150 passagerer ombord. - Selvom Søværnet har sejlet i østgrønlandske farvande i mere 100 år, viste sidste års øvelse at der stadig var nyt at lære. Eftersøgningen, evakuering, og ikke mindst kommunikation og koordinering mellem redningsstationerne i Arktis og myndighederne i Grønland var udfordrende, fortæller kommandør Karsten Riis Andersen, der med en øvelsesstab om bord på inspektionsskibet Vædderen leder øvelsen.

For de 350 deltagere i det østlige Grønland og de knap 200 i Nuuk, Reykjavik og Danmark kulminerer begivenhederne onsdag og torsdag, hvor ministre og embedsmænd fra de arktiske lande med selvstyreformand Aleqa Hammond i spidsen besøger øvelsen, om vejret tillader, eller imaqa som det hedder på grønlandsk.