[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

af Lars Skjoldan, Flyvertaktisk Kommando

Cirka 100 mennesker var søndag den 10. marts mødt op på den lille plads i skyggen af Lillebæltsbroen for enden af Lyngsoddevej i Fredericia. De var, trods råkoldt vintervejr, kommet for at se afsløringen af Danmarks nyeste mindesten.

- Det kan være svært at forestille sig på sådan en kold dag i 2013, men for 70 år siden kom der en britisk Lancasterbomber lavt ind over Lillebælt. Flyet var blevet sønderskudt af en tysk natjager, og da det kom hertil, blev det også beskudt af et tysk skib på vandet. Til sidst styrtede det i vandet. Det er derfor, vi er her i dag, sagde Johannes Lund Nielsen, som er formand for De Danske Forsvarsbrødre for Fredericia og Omegn.

Med de ord afslørede han den store sten, som bærer navnene på de syv besætningsmedlemmer, der mistede livet i 1943.



Da de fremmødte havde søgt læ, talte først Air Commodore S. A. Baldwin, der deltog i højtideligheden som repræsentant for Royal Air Force 44th Squadron, hvorfra de britiske flyvere kom. Han takkede inderligt for den gestus, det er at opsætte mindestenen. Han forklarede, at den britiske Bomber Command under Anden Verdenskrig hvervede omkring 125.000 frivillige. Af dem mistede mere end 50.000 livet. Langt de fleste hviler stadig uden kendt gravsted. Den nye mindesten tjener nu som gravsten for 7 af disse.

Brigadegeneral Steen Harboe Hartov, som deltog på vegne af Flyvevåbnet, talte derefter. Han spurgte den lyttende flok, om der virkelig stadig er grund til at opsætte mindesmærker 70 år efter krigen, og svarede selv.

- Ja, det er der i høj grad stadig grund til. Det er vigtigt, at vi stadig husker. Alle, der gav deres liv i tjenesten, fortjener det.

Brigadegeneralen nævnte dernæst nogle af de steder, hvor både danske og internationale soldater til stadighed deltager i væbnet konflikt.
- Jeg håber også, at denne mindesten vil være med til fortsat at minde forsvarets ledere og ikke mindst politikerne om vores ansvar for at give vores soldater de bedste forudsætninger for at løse opgaven og komme helskindet hjem igen.