[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Nicholas Lundgard, kaptajn, presseofficer, DANCON ISAF 16

Tidligt torsdag morgen havde soldater fra Hold 15, som lige nu er midt i deres hjemrotation, og de nytilkomne soldater fra Hold 16 taget opstillingen i den danske del af Camp Bastion, Camp Viking.

Både ”nye” og ”gamle” soldater var iklædt Hærens nye multiterrænslørede uniform, som dog for Hold 15s vedkommende bar tydeligt præg af seks måneder i den bagende varme, afghanske ørkensol. Også Danmarks nye ambassadør til Afghanistan, Henrik Bramsen Hahn, og brigadegeneral Flemming Agerskov deltog i overdragelsesparaden, som blev afholdt ved mindesmærket for faldne, danske soldater i Helmand.

Farvel til Price

Chefen for Hold 15, oberst Anders Mærkedahl, indledte paraden med at holde en tale til både Hold 15 og 16. Oberst Mærkedahl bemærkede bl.a., at redeployeringen og lukningen af Price har givet Hold 15 et historisk perspektiv, idet danske styrker nu har forladt det terræn, hvor så mange danske ofre er givet i kampen for at give afghanerne en bedre fremtid.

- Mange af jer har været udsendt tidligere, og har man været på Hold 4, som jeg selv, så kan man vist rolig sige, at det liv, der i dag er i Gereshk og Lashkar Gah taler for sig selv. Fra at have været noget der mindede om spøgelsesbyer, er de i dag meget travle byer med masser af handel og liv på gaderne, sagde oberst Anders Mærkedahl.

Efter talen overdrog afgående chef kommandofanen til den tiltrædende chef. En symbolsk handling der markerede, at kommandoen nu endegyldigt er overdraget til Hold 16.

Den danske arv – og nye opgaver
Kommandooverdragelsen markerede også det faktum, at opgaverne i Helmand ændrer karakter i takt med, at det danske fodaftryk reduceres. Og det var noget den nye chef for Hold 16, oberst Kenneth Pedersen lagde vægt på.


Kommandofanen føres i kvarter, og Hold 16 har nu kommandoen. 

- Vores opgave er enkel og klar. Vi skal sende mest muligt materiel hjem til Danmark i bedst mulig stand, vi skal sende nogle enheder hjem, vi skal reducere og lukke lejre, og vi skal støtte de afghanske sikkerhedsstyrker sammen med vores allierede. Alt dette skal vi gøre ordentligt og effektivt, mens vi passer på hinanden og passer på det gode ry som vores forgængere har skabt om den danske soldat, sagde oberst Kenneth Pedersen.

Chefen for Hold 16 understregede også vigtigheden af, at Hold 16 skal være bevidste om, at vi står på skuldrene af de tidligere holds indsats.

- Mange tusind danske soldater har svedt og blødt for at nå der til, hvor vi er nu; Der, hvor den danske militære indsats kan reduceres og snart afsluttes, fordi vi har givet de afghanske sikkerhedsstyrker styrken og evnen til selv at varetage sikkerheden i deres eget land. Hold 16 har overtaget kommandoen fra Hold 15 og skal nu bære fanen videre. Vi er helt klar over, at vi overtager en stor og vigtig opgave. Vi skal nok få nok at lave. Ordrebogen er allerede fyldt godt op med redeployering og operative opgaver, sagde Kenneth Pedersen. 

Med ordene ”før fanen i kvarter” og ”enhederne er formeret” blev paraden afsluttet. Det er nu Hold 16s opgave at løfte den danske arv og sikre, at et af de sidste danske fodaftryk nu bliver sat i sandet i Helmand.

FAKTA
ISAF Hold 16 opstilles af II Panserinfanteribataljon ved Gardehusarregimentet (GHR), og består – ud over soldater fra GHR – af soldater fra Jydske Dragonregiment, Telegrafregimentet, Trænregimentet, Danske Artilleriregiment og Ingeniørregimentet, DANILOG (Det Danske Internationale Logistikcenter) samt Jægerkorpset og Frømandskorpset.

ISAF Hold 16 blev ved en beslutning i marts 2013 reduceret fra ca. 550 mand til ca. 275 mand og skal være udsendt i perioden august 2013 til februar 2014.

På ISAF Hold 16 indgår der kampvogne, sikringseskorte-enheder, politimentoreringsenheder (POMLT), ingeniørsoldater, ammunitionsryddere, sanitetsenheder, logistikenheder, militærpoliti, stabsbidrag til den britiske Maneuver Group, specialstyrker (Task Force 7) og staben for DANCON ISAF 16 samt diverse specialister.

Kilde: HOK