[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdeling

De mange krigsskibe ud for Somalia er ved at få overtaget overfor piraterne. Sådan vurderer kommandørkaptajn Carsten Fjord-Larsen udviklingen i piratindsatsen ved Afrikas Horn.

- Det er mit indtryk, at første gang jeg var hernede i 2010, der valgte piraterne tid og sted. De sværmede ud fra kysten. Så lærte vi deres måde at angribe på. Deres kendetegn. Vi satte en offensiv ind mod deres lejre på kysten og fik pakket handelsskibene godt ind. De to ting betød, at tingene vendte. Vi tog initiativet væk fra piraterne og ødelagde deres muligheder for at så til søs. Nu er det i højere grad lykkeriddere, der står ud, siger Carsten Fjord-Larsen, som er chef på fregatten Iver Huitfeldt, der i øjeblikket bidrager til den internationale indsats mod pirater.

Læs mere om NATO's piratindsats Ocean Shield her.

Samarbejde med Seychellerne
I begyndelsen af indsatsen mod pirater gik næsten alle mistænkte pirater fri. Nu samarbejder den lille østat Seychellerne med Danmark om at få piraterne straffet. Danmark og Seychellerne har mange ting til fælles fastslår østatens udenrigsminister.
- Bag scenen har Danmark og Seychellerne spillet en stor rolle i udviklingen af den model, der nu viser sig ret succesfuld. Før så man pirater blive anholdt, men man vidste ikke, hvad man skulle gøre med dem.Før var et af de vigtigste problemer var, at piratvirksomhed opfattedes som ufarligt. Så var Seychellerne et af de første lande, der retsforfulgte pirater. Vi har dømt over 100 fanger og har stadig 88 i vores fængsler. Den model har vi udviklet sammen med Danmark og andre lande, siger Seychellernes udenrigsminister Jean-Poul Adam.

Se dette indslag med status på piratindsatsen.

Hvis du er MAC bruger, kan du se indslaget på Youtube her.