[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdelingen

”Mærket for livet” er allerede omtalt på CNN, inden den er blevet udgivet. Den meget lovende bog kunne være endt som en traditionel historiebog. Opgaven var oprindeligt at skrive en bog om Livgardens deltagelse i operationer på Balkan, i Irak og i Afghanistan. I foråret 2012 fik Livgardens historiske konsulent, Eric Lerdrup Bourgois en rigtig god ide. Han så soldaterne i Livgarden træne og bemærkede især de mange flotte tatoveringer. Han droppede den oprindelige plan med at udgive en traditionel historiebog om de internationale missioner, som sikkert ganske få ville læse, og valgte i stedet for at lade tatoveringerne bære historien om de udsendte soldater. Han kontaktede den anerkendte fotograf Jan Grarup.
- Han var straks fyr og flamme, siger Eric Lerdrup Bourgois.


foto: Jan Grarup

Jan Grarup har selv taget fotos i krigszoner og var derfor på bølgelængde med soldaterne. Også forlaget Gyldendal var meget interesseret og de hyrede en ghostwriter til at interviewe soldaterne i bogen.

Ikke bare i Danmark har bogen skabt opsigt. Fotografen Jan Grarup har været interviewet i CNN om ”Mærket for livet”.
- Interessen er meget stor. Det er helt overvældende, forklarer Eric Lerdrup Bourgois. Forlaget vil nu også publicere bogen på engelsk.

Eric Lerdrup Bourgois understreger at ”Mærket for livet” ikke er lavet for udelukkende at eksponere Den Kongelige Livgarde. I praksis var det bare ikke muligt at udvide bogen til andre enheder i forsvaret, men han håber, at ”Mærket for livet” vil give hele det danske forsvar en velfortjent international eksponering. 


foto: Jan Grarup


Se video med soldater, som fortæller om deres tatoveringer.