[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Søværnets Operative Kommando

Natten til fredag i sidste uge blev inspektionsskibet Triton kaldt op over radioen. Tre mand i en lille motorbåd skulle have været ankommet ved til bygden Fiskenæsset, men var ikke nået frem. TRITON blev bedt om at hjælpe med en eftersøgning af de savnede og sejlede straks til området.

Drivende i isen
Eftersøgningen gav dog først resultat, da Triton ved daggry sendte skibets helikopter i luften for at søge indenskærs i de områder, der er utilgængelige for et skib af TRITONs størrelse. På samme tid blev også den grønlandske politikutter SISAK sat ind i eftersøgningen. Efter nogle timer fandt helikopteren og kutteren i fællesskab båden drivende og delvist fyldt med is.

De tre nødstedte blev hejst op i helikopteren og herefter sat ned på kutteren, som sejlede dem til Nuuk. De undsatte havde ikke akut behov for lægehjælp. De var noget forkomne og afkølede, men ved godt mod.

Endnu en SAR
Kort før Triton blev kaldt for at deltage i eftersøgningen af de tre mænd, havde skibet deltaget i en anden Search and Rescue (SAR). En ung mand var taget på sæljagt fra Qaqortoq om morgenen, men var ikke vendt tilbage. Få timer efter alarmen viste det sig heldigvis, at han var i god behold. Han havde bare ændret sine planer uden at fortælle det til nogen.