[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdelingen.

Skibsplankerne på Gråsten Slot er meget berejste. De er lavet af teaktræ og de har oprindeligt været en del af armeringen på det engelske krigsskib HMS Shah, der første gang stævnede ud i 1876. Slotsbetjent Leif Petersen mener, at det er Kong Frederik den 9., der i 1936 fik skibsplankerne til Gråsten.
- Jeg formoder, at det er fordi den gamle Kong Frederik var meget søfartsinteresseret. Han og dronning Ingrid fik overdraget slottet i bryllupsgave i 1936, siger slotbetjenten.

I søslaget ved Pacocha i Stillehavet den 29. maj 1877 affyrede skibet for første gang i verdenshistorien en torpedo mod et fjendtligt skib, nemlig det peruvianske fartøj Huascar. Skuddet blev en forbier. Herefter tog den britiske flåde HMS Shah ud af dens kamprolle. Skibet var blevet bygget på et tidspunkt, hvor den militære teknologi til søs var i rivende udvikling, og mange skibe var forældede næsten inden de var bygget færdige. Det stolte skib endte sine dage ved ophuggerfirmaet Petersen og Albeck i København. Herfra kom teaktræsplankerne til Gråsten Slot.

Læs mere om HMS Shah her.

Selv om enkelte af plankerne er slidte, tvivler Leif Petersen på at gulvet bliver skiftet ud i lige foreløbig.
- Hendes Majestæt Dronning Margrethe sværger til at bevare det gamle, så jeg tror der kommer til at gå et stykke tid inden det bliver skiftet, siger Leif Petersen.