[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Omkring 50 danske stabsofficerer arbejder lige nu rundt omkring i stabe i hele Afghanistan. De er vigtige for, at informationer kan nå fra det afghanske samfund til politikere og beslutningstagere hjemme i Danmark.

- Jeg rapporteret selvfølgelig jævnligt til forsvarskommandoen omkring de ting, der interesserer forsvarskommandoen, så de kan føde det politiske system med det oplysninger, der er nødvendige. For de kan træffe de rigtige beslutninger om, hvad vi skal gøre i missionen, siger brigadegeneral Flemming Agerskov, chef for antikorruptionscellen i HQ ISAF.

Samarbejdet med de andre nationer er ikke altid gnidningsfrit. Når de danske stabsofficerer arbejder sammen med officerer fra andre lande, skal de blandt andet tænke over, hvordan de giver ordrer.

- Folk fra andre missioner tager ordrer meget bogstaveligt, hvor man derhjemme i højere grad tager en dialog omkring de ordrer, man giver, siger oberstløjtnant Peter Elkjær, chef for operationssektionen NATO Training Mission.

Allan arbejder i Helmand, og han kender også til at arbejde med mange forskellige kulturer, blandt andet i sit arbejde med at udbygge de lokale afghanske politistyrker. Et job, der har direkte indflydelse på sikkerheden for de danske soldater på jorden.

- Der er udfordringer både med sprog og kultur, der møder hinanden, fordi der er mange kulturer, der skal samarbejde indenfor få meter, siger major Allan, der er stabsofficer i rådgivercellen for afghanske sikkerhedsstyrker i Regional Command South West.