[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Forsvarskommandoen

- Holmens faste Stok lystelig hinanden prajer.
Med disse ord sunget af dybe herrestemmer indleder Søværnets Tamburkorps ofte deres koncerter. De friske toner får som regel smilene frem hos publikum. Nu har Søværnets Tamburkorps spillet og sunget til flådens vigtige begivenheder og masser andre arrangementer i 50 år. Fødselsdagen fejres på Søværnets Officersskole på Holmen med en stor koncert.

Forsvarschef general Peter Bartram holder tale og orlogshistoriker Hans Christian Bjerg afslører festskriftet ”Musik i Søværnet i 500 år”.

I perioden 1932-64 havde flere af søværnets enheder enkelte musikere ansat som af og til optrådte samlet. Det skete f.eks. i pausen ved landskampen mod Sverige 21. juni 1959, hvor Danmark tabte 0-6. I 1963 gav forsvarsministeriet grønt lys til, at Søværnet kunne oprette et mere permanent orkester baseret på værnepligtige musikere. I 1964 var værnepligtstiden 14 måneder, men både antallet af værnepligtige og indkaldelsestiden er blevet reduceret mange gange siden. I dag har musikerne en konstabelkontrakt.

Du kan besøge websitet for Søværnets Tamburkorps her.

Der bliver rig lejlighed til at opleve musikerne fra Søværnets Tamburkorps i jubilæumsåret. Næste opgave er 6. februar i Nyboder.

Her kan du se et videoklip, hvor Søværnets Tamburkorps øver i Nyboder.