[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Kommunikationsafdelingen

The Baton har været med den britiske prins Harry og en flok skadede veteraner på Sydpolen. Den har kørt Dakar Rally med det britiske Race2Recovery-team af skadede soldater og været med på flere andre mere eller mindre ekstreme rejser og ekspeditioner. På lørdag skal The Baton så med rundt i Københavns gader, når mere end 30.000 mennesker løber VM i halvmaraton.


The Baton på toppen af Kilimanjaro med et hold britiske soldater.

The Baton er en stafet udformet af håndtaget fra en båre, og den er det fysiske symbol for et britisk projekt, der ønsker at vise taknemmelighed over for soldater ved at prøve at fastholde opmærksomheden på de omkostninger, som den militære tjeneste har haft for skadede soldater og pårørende til dræbte soldater. Samtidig samler projektet penge ind til projekter, der støtter veteraner. Inde i stafetten er projektets budskab og formål beskrevet på et stykke faldskærmsstof.

- Jeg løber i København for at vise taknemmelighed over for vores allierede og for at gøre opmærksom på de livslange effekter, som tjenesten har for soldater, deres familier og venner. Om det er britiske eller danske soldater betyder ikke noget. Effekterne for eksempel i form af PTSD er de samme. Det vil vi gerne have folk til at tænke over, og det gør de, når vi stopper på ruten, giver dem stafetten i hånden og fortæller, at den kommer fra en båre, som britisk soldater har båret sårede kammerater på i Helmand, siger Alan Rowe, der er hovedmanden bag The Baton.  

På turen rundt i København vil Alan Rowe følges med Kim Eg Thygesen og flere andre danske veteraner. Kim er psykisk såret efter en mission i Kosovo og to i Afghanistan, og han er soldaten, der tog initiativ til flagdagen den 5. september. Kim Eg Thygesen mødte Alan Rowe i Washington, hvor de begge løb US Marine Corps Marathon i 2013. Da Kim blev præsenteret for projektet og hørte, at Alan Rowe ville løbe med i København, besluttende han at løbe sammen med The Baton.


Kim Eg Thygesen med Alan Rowe og The Baton ved et besøg i Pentagon i 2013.

- Jeg ville egentligt have løbet hurtigt og sat ny personlig rekord her ved VM. Men det sætter jeg til side for at være med til at give folk oplysninger om det at være veteran og for at gøre folk opmærksomme på, at der er mennesker, der har tjent deres land og gjort et kæmpe stykke arbejde. Det bliver en helt anden måde at løbe på, fordi vi stopper, taler med folk og deler flyers ud. Jeg er spændt på, hvordan vi bliver taget imod, siger Kim Eg Thygesen. 

Motionsdelen af VM i halvmaraton skydes i gang fra Christiansborg på lørdag kl. 12.55. Veteranerne, der løber sammen med the Baton, er i røde trøjer fra Team Veteran og Veteranhjem København.

Se løberuten her