[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdelingen

Mandskabet på panserskibet Odin gør en båd klar. Imens skvulper masser af vand ind over dækket. Selve videoklippet fra forsvaret.tv er måske ikke det mest spændende at se på, men det er datoen – år 1900 - der gør det til noget specielt. Optagelsen er lavet i filmmediets spæde barndom. I 1895 var første gang en film blev vist for et publikum og det nye medium kom til Danmark i 1897.

Fra 1895 til 1903 bestod film almindeligvis af en scene á ca. et minuts varighed. Fra 1904 til 1910 forsøgte man at lave sammenklipninger af filmmaterialer, men først efter 1910 begyndte der så småt at komme længere film. Film fra før 1923 er sjældne, og dem der er bevarede, er ofte meget ødelagte. Herefter tog produktionen fart, og fra 1923 findes der mange flere film rundt omkring i arkiverne.

Klippet med panserskibet Odin er det ældste på forsvaret.tv’s tidslinje, der går fra 1900 frem til i dag. For nylig har kommunikationsafdelingens arkivmedarbejdere offentliggjort en lang række unikke optagelser fra Forsvarets historie. Dem kan man se i temaet ”Nyt fra historisk arkiv”. Det betyder, at næsten hele tidslinjen, nu er fyldt ud. Der er kun 10 år, hvor der endnu ikke findes nogle videoklip.  Se nyt fra historisk arkiv her. 


Nogle af filmene har vores arkivfolk haft svært ved at identificere. De film findes under temaet ”film for forskere”. Her kan du give os en hjælpende hånd, hvis du ved noget om optagelserne eller kan genkende scenerne i videoklippene. Se temaet ”film for forskere” her. 

Arkivaren anbefaler
Palle Bøgelund Petterson er kommunikationsafdelingens filmarkivar og har digitaliseret mange af de gamle film fra Forsvarets arkiver. Han har særlig tre yndlingsfilm blandt de ældste videoer på Forsvarets TV. Det er ”Kong Haakans besøg på Herluf Trolle (1906)”, ”Vore ingeniører slaa pontonbro (1914)” og ”Danske troppers indmarch i Sønderjylland (1920)”. Klippet fra Herluf Trolle er nogle af de første optagelser af en norsk konge, da landet først blev selvstændigt i 1905. Broslagningen fra 1914 viser både ingeniørerne i arbejde og infanteriet, der passerer broen. 01.24 ryger første mand i baljen og han er ikke den eneste. Optagelserne fra 1920 viser de første danske soldater i Sønderjylland efter 56 år under tysk herredømme. Det er rørende billeder.