[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Peter Sangiorgio, oberstløjtnant, Peace & Conflict Studies School


For at øge bevidstheden om børns vilkår og rettigheder i forbindelse med kriser og konflikter i Østafrika støtter Danmark afholdelsen af et såkaldt ”Child Protection Course” i perioden 24. februar til 7. marts 2014. Formålet med kurset er, at deltagerne skal få en bedre forståelse for børns vilkår under fredsstøttende operationer, så de kan bidrage til at beskytte børn i konfliktområder.
 
På kurset deltager repræsentanter fra Burundi, Egypten, Kenya, Sudan, Rwanda og Uganda. Deltagerne kommer fra militæret, politi og civile myndigheder. De får blandt andet en gennemgang af de internationale konventioner, som beskytter børn under konflikter. 

Et andet meget vigtigt formål med kurserne er at sætte deltagere fra det meget uroplagede Østafrika sammen for at diskutere problemerne i regionen og opbygge tillid og kendskab til hinanden.
 
Kurset afholdes på en kenyansk uddannelsesinstitution uden for Nairobi i Kenya benævnt ”International Peace Support Training Centre”. Danmark indledte sidste år et projekt på centeret. Det omfatter udstationering af en dansk officer og økonomisk bistand til at gennemføre kurser på centeret. Projektet gennemføres som en del af den såkaldte ”Freds- og Stabiliseringsfond”, hvor der hvert år afsættes cirka 150. mio. kr. til stabiliseringsindsatser i blandt andet Østafrika.
 
Den danske bistand går blandt andet til transport, kost og logi for deltagerne, ligesom  bistanden giver mulighed for at hyre lokale og internationale eksperter til at undervise eleverne. Ud over kurset i Child Protection har Danmark også sponseret kurser i  ”Sikkerhedssektorreformer”, ”Afvæbning, demobilisering og reintegrering af soldater”,  ”Sikker opmagasinering af våben og ammunition” mv.  Se mere på www.ipstc.org .