[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Kim Vibe Michelsen.

”Vruuum”, siger det, da den irgrønne 12 punds bronzekanon indhyllet i hvid krudtrøg drøner det ene løse skud af efter det andet fra volden.  Klokken er 10:00 lørdag formiddag, og hvis borgerne på Østerbro ikke allerede er vågnet, så gør de det nu.

Sekunder før har stabschefen for Hærens Operative Kommando, brigadegeneral H.-C. Mathiesen åbnet ballet ved at give skudordren, kort efter at han har skridtet fronten af foran en miniparade bestående af grønklædte livgardere og civile fanebærere fra soldaterforeningerne.

Tweens og unger i klapvogne
”Gooooooodmoorgen København!” Brøler dagens veloplagte speaker med strisseraccent, inden han begynder at oplæse dagens program, og så er stemningen, tonen og folkeligheden slået an.

Solen står som befalet højt på himlen, og inden for en time vælter de brostensbelagte gader mellem de rødkalkede bygninger med teens, tweens og unger i klapvogne, der sammen med deres forældre kaster sig over kampvogne, soldater og historiske indslag med en iver og en spørgelyst som en flok journalister på en valgaften.

Klar til kamp og lige til at kravle rundt på
Og der er nok. Både at se på og høre om.  Under egetræerne i Churchillparken og på den solbeskinnede kirkeplads inde i Kastellet er hele den moderne hær linet op med general og kommandostation, kampvogne, helikoptere, finskytter og jægersoldater - næsten helt klar til kamp - og lige til at kravle rundt på.

Uden om den kerne står Hjemmeværnet klar med sløringscreme og sminkede skudsår til børnene, der allerede nu har tygget sig halvmætte i karrygryde og proteinbarer fra langtidsholdbare feltrationer.
For den mere bogligt interesserede del af publikum er der maleriudstilling med bataljemalerier fra Afghanistan og ikke mindre end tre bogpræsentationer i løbet af dagen, og på den slørede kommandostation står generalen klar til at besvare spørgsmål om krigen i Afghanistan eller andre emner, som de besøgende spørger om.Danskerne vinde
En flok japanske turister får deres livs oplevelse, da de forvilder sig op på voldene og får brillerne skubbet om i nakken, da kanonerne bliver affyret for at åbne en kamp mellem danske og preussiske soldater fra 1864. Chokket bliver formentligt ikke mindre af, at danskerne vinder fægtningen.

Det er bare et af dagens mange historiske indslag, der omfatter alt fra dragoner på hesteryg til Staghound pansrede opklaringskøretøjer. Alt i alt en dag med nyt og gammelt. Det Supermoderne og det historiske. Kommandoer og frisprog. Tradition og nytænkning. Hæren gennem 400 år.