[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Forsvarskommandoen

Besparelser og store forandringer i Forsvaret har givet anledning til debat både indenfor Forsvaret og i medierne. I debatten gives der udtryk for bekymring over antallet af officerer, som forlader Forsvaret. I et interview på Forsvaret.tv forklarer forsvarschefen general Peter Bartram, hvordan han opfatter forholdene for medarbejderne i Forsvaret.

- Som chef skal ens hud være tyk nok til, at der en gang i mellem er nogle af medarbejderne, der siger deres mening. Jeg vil i høj grad foretrække, at vi har et klima, hvor folk siger deres mening, når jeg møder dem, eller at de går i medierne eller på Facebook. Det er bedre at have en dialog, for så ved vi som chefer, hvor skoen trykker, og så kan vi gøre noget ved det, siger general Peter Bartram.
En af kongstankerne i forsvarsforliget er, at besparelserne så vidt muligt ikke må ramme Forsvarets kapaciteter. Det vil sige evnen til at deltage i internationale operationer og løse Forsvarets nationale opgaver. Derfor må besparelserne falde på HR-området i Forsvaret, der udgør cirka 50% af Forsvarets budget, hvilket kan mærkes i Forsvarets dagligdag.

Forsvarschefen følger nøje med i, hvordan forandringerne påvirker medarbejderne.

- Da vi satte alle de her nye initiativer i gang i forbindelse med det nye forsvarsforlig, bad jeg Forsvarets Personeltjeneste om igen at sende mig statistikker på hvor mange, der forlader Forsvaret. Jeg har forsøgt at finde ud af, om det giver nogle alarmerende tal. Indtil videre er det ikke tilfældet, men det er i høj grad noget, som mine chefer og jeg holder øje med.


Når Forsvarschefen møder udenlandske kolleger, er de ofte imponerede over danske soldaters store engagement og de store resultater, som de udretter på internationale missioner. Det ligger ham meget på sinde, at Forsvaret skal værne om det gode internationale renommé og de ansattes store professionalisme. Forsvarschefen giver i interviewet udtryk for, at det er personellets fortjeneste, at Forsvaret får den anerkendelse. Han opfordrer samtidig til dialog og input fra dem, der ved, hvor problemer ligger.

- Der ingen, der er interesserede i, at vi får et middelmådigt forsvar. Vi vil bevare det høje niveau. Det er jeg ret overbevist om ,at vi kan, selv om vi laver mange ændringer.

Se hele interviewet HER

 
Se statistik fra Forsvarets Personeltjeneste for medarbejderafgang i Forsvaret.