[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoens Kommunikationsafdeling

Invictus Games 2014 blev officielt erklæret i gang ved en åbningsceremoni onsdag aften. Ceremonien fandt sted på Queen Elizabeth Olympic Park i London, der også var centrum for de Olympiske Lege i 2012.

Det er den britiske prins Harry, der har taget initiativ til Invictus Games, og han holdt aftenens hovedtale foran et publikum på omkring 6500 mennesker. Kronprins Frederik, forsvarsministeren og forsvarschefen var blandt de officielle danske repræsentanter, der så de omkring 400 atleter fra 13 nationer marchere ind på stadion. 


Det danske hold på 27 atleter og seks ledere mv. marcherer ind på stadion.

Et særligt element i ceremonien var små videoklip med nogle af de skadede soldater. De fortalte hvordan de var komme til skade, og hvordan sporten havde hjulpet dem videre. En af de atleter, der blev vist på storskærmen var danske Marianne Hüche, der blev skadet i en trafikulykke i forbindelse med en øvelse for snart 20 år siden og siden har kæmpet for at blive anerkendt som skadet soldat. 

Efter åbningen var de danske deltagere enige om, at ceremonien havde været en helt fantastisk og hårrejsende oplevelse. Rigtigt mange af soldaterne måtte flere gange tørre de fugtige øjne. Hvis de da ikke bare lod stå til og græd.


Det danske hold på plads foran scenen. Foto: Yakov Munkebo.

- Da Michelle Obama talte nærmest direkte til os og vores familier (på en båndet tale, red.) gav jeg op og lod tårerne løbe. Og det var der 300 andre voksne mænd, der også gjorde, fortæller Harley Lund, der er psykisk skadet veteran, og skal svømme, cykle og løbe i London

Efter den officielle åbning af stævnet venter nu fire dage med konkurrencer. Torsdag er der atletik på programmet hele dagen, før fredagen følger med kørestolsrugby og finaler i bueskydning. Med dansk deltagelse både individuelt og i holdkonkurrencen.