[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Fakta om Invictus Games

Invictus Games er et internationalt idrætsstævne for soldater med fysiske eller psykiske skader. Legene foregår i London fra den 10. – 14. september 2014. Der er tilmeldt mere end 400 skadede soldater fra 14 lande.

Invictus er latin og betyder ubesejret. Ordet symboliserer de skadedes soldaters kampånd og det de kan opnå, efter at de er kommet til skade.

Formålet med Invictus Games er at øge forståelsen og respekten for skadede soldater og at vise, hvordan idræt kan bruges i forbindelse med rehabilitering og genoptræning. Samtidig er legene og muligheden for at konkurrere mod soldater fra andre lande en stor motivationsfaktor for mange af soldaterne.

Der konkurreres i ni discipliner: Atletik, kørestolsbasket, landevejscykling, indendørs roning, styrkeløft, kørestolsrugby, svømning og siddende volleyball. Stævnet foregår i den Olympiske Park i London, atletikken dog på et stadium uden for parken. Der er også en kørekonkurrence uden for det officielle program, arrangeret af legenes to hovedsponsorer; Jaguar og Land Rover. Det danske hold deltager i alle discipliner bortset fra styrkeløft.

De 14 lander, der er med i Invictus Games er: Afghanistan, Australia, Canada, Danmark, Estland, Frankrig, Tyskland, Georgien, Irak, Italien, Holland, New Zealand, USA og Storbritannien. 

Se legenes officielle side.

Se pressemeddelelse om det danske holds program i holdsportsgrenene

Præsentation af deltagerne på det danske Invictus Games Hold


Maurice Manuel, kaptajn for det danske Invictus hold
Seks missioner til Afghanistan og Irak. Trådt på IED i Helmand i 2010. Højre underben amputeret i 2011Deltager i: Kørestolsbasket og atletik. Sportsligt mål: En medalje i atletik. Invictus Games er en enestående mulighed for at møde ligestillede veteraner fra andre lande og få inspiration fra dem.

Jesper Borch Madsen
Udsendt til Afghanistan i 2009. Skadet i ryggen. Deltager i: bueskydning Sportsligt mål: Jeg vil da prøve at vinde, men oplevelsen ved at være med er vigtigere. Invictus Games viser, at man stadig kan nå store ting på trods af en skade. Man skal bare gøre det på en anden måde.

Christian Lanz
Udsendt til Helmand 2012. Skudt gennem venstre arm og ind i kroppen. Blandt andet nerveskader, nedsat funktionalitet og rygsmerter. Deltager i: Kørestolsbasket Sportsligt mål: Jeg giver alt, men forventer ikke at vinde. Invictus Games bliver en stor oplevelse. Jeg har svært ved at forestille mig, hvor stort det bliver.

Michael Thiim Sørensen
Udsendt til Helmand i 2009. Kørt på IED. Blandt andet skader på rygsøjlen. Deltager i: Bueskydning og driving challenge Sportsligt mål: Jeg vil være den bedste dansker i min disciplin. Invictus Games betyder anerkendelse. Jeg er stolt af at repræsentere Danmark. Det bliver stort at konkurrere mod andre, der ikke bare har skader, men først og fremmest er soldater.

Chris Shaughnessy
Udsendt til Helmand 2008/2009, 2010 og 2013. Ramt af IED eksplosion, skader på hofte og ben. Deltager i: Cykling, atletik, svømning og kørestolsrugby Sportsligt mål: Svært at sige, når man ikke kender de andres niveau. Men jeg håber da på guld. Invictus Games betyder anerkendelse af skadede soldater, og beviser at selv om vi er skadede, er vi stadig soldater med vilje til at vinde.

Claus Søgaard Jensen
Udsendt til Kroatien 1994. Trådt på en mine og ramte yderligere en, da han faldt. Højre underben amputeret og højre arm fikseret. Deltager i: Atletik (kuglestød), cykling og sitting volleyball. Sportsligt mål: Ikke at blive sidst. Jeg vil give alt for så gode resultater som muligt. Invictus Games bliver en oplevelse, fordi jeg skal møde andre, der som jeg selv kæmper for at være et helt menneske og ikke et offer.

Christian S. Richardson
Udsendt til Kosovo og Afghanistan 2006 og 2009. Trådt på IED, begge ben amputeret over knæene. Deltager i: Bueskydning Sportsligt mål: Hvis jeg rammer med alle mine pile i det røde felt (7-10 point) er jeg godt tilfreds. Invictus Games er en platform til at finde inspiration i livet.

Jacob Panton-Kristiansen
Udsendt til Kosovo, Irak og tre gange til Afghanistan. Skudt i Afghanistan i 2012. Ramt adskillige gange i arme, skulder og ben. Fragmenter i brystet. Deltager i: Svømning, roning, sitting volleyball. Sportsligt mål: At gennemføre og vise for mig selv, at jeg kan. Invictus Games viser mig, at vi ikke er glemt. Jeg deltager fordi jeg synes, at man skal bakke op, når nogen laver sådan et arrangement for os sårede soldater.

Kasper Sønderby Thomsen
Udsendt til Helmand 2011. Begge ben amputeret under knæene efter at have trådt på IED. Deltager i: Roning og sitting volleyball Sportsligt mål: Invictus Games er en stor mulighed for at konkurrere mod veteraner fra andre lande. Men det at møde andre med skader som min egen og udveksle erfaringer er også vigtigt. Jeg håber at komme tilbage fra London med ideer til, hvordan jeg kan forbedre mit eget liv.

Kim Holm
Udsendt til Kosovo og Irak. Ramt af IED, to tæer amputeret og skader på underben. Deltager i: Atletik (sprint) og kørestolsbasket Sportsligt mål: En top 5-placering på 100 m og en god placering i basket Invictus Games er en mulighed for at vise, at vi skadede soldater også kan dyrke sport på højt niveau.

Finn Sennik
Udsendt til Kroatien, Bosnien og Afghanistan. Ramt af PTSD Deltager i: Bueskydning, atletik (sprint og spydkast) Sportsligt mål: At komme så tæt på toppen som muligt. Invictus Games har allerede betydet meget, fordi forholdet mellem os skadede soldater har vokset sig stærkt.

Lars Christian Hein Wolff
Udsendt til Irak og Afghanistan. Ramt af PTSD. Deltager i: Cykling og svømning Sportsligt mål: At køre så hurtigt på cyklen som muligt. Jeg skal over 36 km/t i snit. Invictus Games er en mulighed for at prøve mig selv af blandt mange mennesker. Men også en oplevelse med andre veteraner. At repræsentere Danmark er en ære.

Dennis Dencker
Udsendt til Helmand 2009. Amputeret gennem højre ankel efter at have trådt på en IED. Deltager i: Atletik (løb), cykling og sitting volleyball. Sportsligt mål: Svært at sige, når man ikke kender konkurrenterne. Men jeg har trænet hårdt og håber at klare mig godt i løb. Invictus Games er en stor chance for at udfordre mig selv. Det er en stor chance, man kun får en gang.

Jan Overgaard
Udsendt til Kosovo og Irak. Ramt af PTSD. Deltager i: Cykling, svømning og løb. Sportsligt mål: At præstere mit ypperste og gøre alt for at vinde Invictus Games betyder meget. Det er et privilegium at repræsentere Danmark, og det bliver det vildeste, jeg kommer til at opleve.

Mark Peters
Udsendt til Kosovo, Irak og tre gange til Afghanistan. Trådt på IED og amputeret gennem venstre hofte og højre knæ. Mangler en tommelfinger. Deltager i: Svømning, kørestolsbasket og kørestolsrugby. Sportsligt mål: Svært at sige i svømning, fordi jeg ikke kender klassifikationen. I basket og rugby er det meet and compeet. Vi giver røvfuld, hvis vi kan Invictus Games bliver en utrolig oplevelse. Bare det at konkurrere på de olympiske anlæg er stort.

Lars Krejlgaard
Udsendt til Kroatien, Bosnien og Afghanistan to gange. Piskesmæld efter at være kørt på IED og ramt af PTSD. Deltager i: Cykling, svømning og atletik. Sportsligt mål: At deltage og ikke blive sidst. At vise, at selv om man har ondt, kan man godt få noget ud af det. Invictus Games er et nyt mål. Det giver mig indsigt i, at jeg ikke er den eneste sårede soldat.

Yakov Munkebo
Udsendt til Kroatien, Kosovo, tre hold i Kirgisistan/Afghanistan og Irak. I alt seks udsendelser. Ramt af PTSD. Deltager i: Svømning og atletik. Sportsligt mål: Det er svært at sætte mål, når man ikke ved, hvad de andre kan præstere. Invictus Games og det at være sammen med ligestillede bliver en oplevelse

Nichlas Rønne Dam
Udsendt til Afghanistan to gange. Skadet i skulder og nakke. Ramt af PTSD. Deltager i: Svømning, spydkast, cykling og sitting volleyball. Sportsligt mål: Jeg vil sætte nye personlige rekorder. Invictus Games er et comeback. En sejr over de begrænsninger, som min skade har givet mig.

Jonas Mikael El Awsy
Flere udsendelser. Skudt under missionsorienteret træning. Nerveskader og dropfod. Deltager i: Roning og svømning Sportsligt mål: En god placering i roning

Robert Veilis
Udsendt til Bosnien flere gange, Libanon/Syrien og Afghanistan. Ramt af PTSD Deltager i: Bueskydning, spydkast, kuglestød og sitting volley. Sportsligt mål: Jeg tror, at både jeg personligt og bueskytterne som hold har en god chance. Invictus Games betyder, at jeg kommer tilbage til et fællesskab. Legene når det højeste niveau af sportsånd, kammeratskab og respekt.

Harley Lund
Udsendt til Kosovo to gange og Irak to gange. Ramt af PTSD. Deltager i cykling: Svømning og løb Sportsligt mål: Svært at sige, når man ikke kender konkurrenterne. At cykle med højere gennemsnitsfart end jeg har præsteret tidligere Invictus Games betyder, at jeg er komme ind i et træningsfællesskab med andre veteraner. Det har løftet mit sportslige niveau. Forsvarets støtte til stævnet viser, at veteransagen tages seriøst af den militære ledelse.

Jonas Hjorth Andersen
Udsendt til Helmand 2010. Ramt af PTSD. Deltager i: Cykling og svømning Sportsligt mål: Med den korte træningstid skal jeg passe på ikke at blive for ambitiøs. Men jeg vil have en god oplevelse og køre mig helt ud. Så er placeringen lige meget. Invictus Games er et spændende og ambitiøst projekt, og lige hvad jeg trængte til i mit liv. Det har hjulpet mig med en målsætning og givet mig et kæmpe boost.

Heidi Villa
Udsendt til Kroatien, Kosovo og Irak. Ramt af PTSD Deltager i: Roning, spydkast og sitting volleyball. Sportsligt mål: Det er nye sportsgrene, så jeg tror ikke på medaljer, men gode oplevelser. Invictus Games betyder at jeg kan være sammen med ligesindede og ikke skal forklare mit humør og mine begrænsninger.

Marianne Hüche
Skadet i forbindelse med øvelse i 1990. Delvis lammet i venstre side. Deltager i: Cykling og løb Sportsligt mål: Guld i begge cykeldiscipliner og i løb Invictus Games er det jeg har ventet på siden min ulykke i 1990. Jeg bliver anerkendt som en soldat, der er skadet i tjenesten. Og mulighed for at vise, hvad jeg virkelig kan.

Jens Syberg
Udsendt til Kroatien og tre gange til Afghanistan. Ramt af IED sprængning. Skader på nakke, ryg og hofte. Deltager i: Bueskydning og sitting volleyball. Sportsligt mål: Guld Invictus Games sætter fokus på os skadede soldater. Vi kan vise, at vi stadig kan fungere som andre mennesker.

Jacob Hou Larsen
Udsendt til Irak. Ramt af skud i rygsøjlen. Lam i benene. Deltager i: Kørestolsbasket og kørestolsrugby Sportsligt mål: Så få øretæver og så mange overraskende sejre som muligt. Invictus Games betyder udholdenhed i modgang. Symbolikken er klar hver dag.

Alexander Taarnberg
Udsendt til Bosnien og Eritrea. Ramt af PTSD. Deltager i: Kørestolsbasket, kørestolsrugby og sitting volleyball Sportsligt mål: At vinde guld. Invictus Games betyder et vendepunkt i mit liv, fordi legene falder sammen med, at jeg er færdig med min psykologbehandling.