[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Petter Becker-Jostes / Forsvarets Hovedredaktion

”Nej, nej, nej, nej, man går aldrig ind foran!”

Råbet fra flyverspecialist Søren Wustrow Carstensen falder hårdt og kontant, da en af eleverne formaster sig til at tage den korteste vej for at komme på plads i geledderne på en halvkølig morgen i september.

For selv om man arbejder i Forsvaret, er det ikke ensbetydende med, at man har paradeeksercitsen på plads. Det gælder ikke mindst for de 44 kontorelever, der i sidste uge for første gang var samlet til en kontorelevdag på Høvelte Kaserne. Formålet med dagen var at give eleverne, der kom fra hele landet, en indsigt i soldaternes hverdag.

- Eleverne har en vigtig rolle i forhold til at få det operationelle forsvar til at fungere, som det skal. Men de sidder på kontor til daglig, og på en dag som denne kan vi vise dem, hvad det er, soldaterne laver, siger lederen af Rekrutteringscenter Høvelte, kaptajn Kenneth Straarup.


Slet ikke feng shui

Da eleverne har fået uniform på, er det tid til at dele hold. Det medfører en vis utilfredshed blandt nogle af deltagerne, da de blå og gule bånd skal sættes på uniformerne.

- Det er totalt meget ikke match, det der, lyder det fra en pigerne.

- Nej, det er slet ikke feng shui, svarer hendes nabo.

Bagefter får eleverne lov til at prøve kræfter med nogle af de fysiske øvelser, soldaterne skal kunne klare.
- Vi vil gerne vise, at det kræver noget at være i fysisk form. Eksemplets magt er den største, så derfor er det relevant, at de kan prøve det på egen krop, siger Kenneth Straarup.

Flyverspecialist Søren Wustrow Carstensen (stående til venstre) satte eleverne i gang med øvelserne - om end der ikke altid blev stillet samme krav som til soldaterne. Foto: Trine Axelholm.

Det involverer blandt andet øvelsen lunges, hvor soldaterne med 20 kilo på ryggen skal gå i knæ og rejse sig igen 30 gange. Og på trods af, at eleverne slipper for kiloene på ryggen, er det ikke nødvendigvis en nem øvelse, når man sidder på kontor til daglig.
- Til optagelsesprøven ville jeg normalt have stoppet dig, for man kan komme rigtig galt af sted, siger flyverspecialist Carstensen til eleven, der efter små 20 gentagelser falder bagover.


Ikke for børn

”Det er hårde øvelser, ikke for børn,” lyder kommentaren fra Tanja, der siden 1. august har været kontorelev i FPT i Ballerup. Alligevel har hun været glad for dagen.
- Det er en rigtig god ide. Jeg har ingen som helst erfaring med militæret, så det er sjovt at se, hvad de mennesker, jeg arbejder for, laver til hverdag, siger Tanja.
Fie, der ligesom Tanja sidder hos FPT i Ballerup, sætter også pris på at komme udenfor.
- Det er rart at være på en kaserne i et andet miljø. Udover nogle malerier er der intet militært over FPT’s kontorer. Så det er fedt at komme ud – og det var jo frivilligt at tage med, siger Fie.