[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Mads Qvist Frederiksen, KommunikationsafdelingenDer bliver affyret varselsskud ved kontrolpost. Foto: Kim Willum Guldbech


Major Kim Willum Guldbech fra Forsvarskommandoen er en af de to danske observatører, som netop er hjemvendt fra OSCE-missionen i Ukraine. Sammen med militære observatører fra cirka 25 lande skulle Kim Willum Guldbech efter invitation fra Ukraine følge udviklingen i og omkring Krim for at sikre mod russiske militære aktioner. For observatørerne var den største udfordring, at de ikke havde adgang til Krim, som de ønskede.

- Det var tydeligt, at personerne ved checkpoints ikke ønskede at militære observatører skulle komme ind på Krim. Derfor skiftede missionen også til at fokusere på den østlige del af landet, hvor vi blandt andet observerede ændringer ved grænseovergangene.


Observatørerne blev stoppet ved denne kontrolpost. Foto Kim Willum Guldbech

Kim Willum Guldbech tiltrådte missionen den 6. marts, og igennem de næste to uger så han ,hvordan adgangen til Krim blev umuliggjort af bevæbnede styrker. 

- I løbet af de første 3-5 dage prøvede vi at komme ind på selve Krim. Det er velkendt nu, at vi i det sidste forsøg på at komme ind på Krim oplever varselskud i to omgange. Vi var ubevæbnet og havde derfor ikke en mulighed for at modsvare det.

- I den første rapport, vi sender hjem, fastslår vi med stor sandsynlighed, at der er russiske styrker omkring kontrolposterne, og først flere dage senere blev det bekræftet. At 26 lande sender en samlet rapport, så hurtigt, synes jeg, har en hvis værdi.

For Kim Willum Guldbech har missionen været utrolig spændende, og det har været meget interessant at samarbejde med så mange lande. OSCE forsætter tilstedeværelsen i Ukraine, denne gang har Danmark en ledende rolle i inspektionen.

Video med Kim Willum Guldbech - se her.