[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoens Kommunikationsafdeling

Danmarks tidligere og nu afdøde forsvarsminister Hans Hækkerup blev onsdag hædret ved en begivenhed på Baltic Defence College i Tartu i Estland. Skolens taktisk træningslokale fik navnet Hans Hækkerup Hall, og der blev afsløret en mindetavle.


Tue Hækkerup er med til at afsløre mindetavlen for sin far.

Ved ceremonien holdt Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius, der var en personlig ven af Hans Hækkerup, en meget følelsesladet tale. Udenrigsministeren fortalte hvilken afgørende rolle Hans Hækkerup spillede i de baltiske landes løsrivelse fra Sovjet, valg af den demokratiske vej, og indtræden i NATO. Også flere andre officielle repræsentanter for de baltiske lande, den danske ambassadør i Tallinn og brigadegeneral Michael Clemmesen, der tidligere var chef på skolen, holdt taler.

Normalt navngives militære rum kun efter krigshelte eller store slag. Det er derfor en helt særlig anerkendelse, som de tre baltiske lande med navngivningen viser Hans Hækkerup.

Hans Hækkerups søn, Tue Hækkerup, repræsenterede Hækkerupfamilien ved begivenheden, og han var med til at afsløre mindetavlen for sin far.

-Det betyder meget for mig, at Hans nu vil blive husket for sin rolle i de baltiske landes historie. Og for at han var med til at omdanne Forsvaret og Forsvarsministeriet, så det kunne spille en udenrigspolitisk rolle. Den rolle som Forsvaret har spillet efter min fars omdannelser er hovedårsagen til, at jeg selv har valgt en karriere i Hæren. Derfor varmer det meget, at disse store beslutninger bliver husket, siger Tue Hækkerup.

Hans Hækkerup var forsvarsminister fra 1993 – 2000. Han døde i 2013.