[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Sune Wadskjær Nielsen, Kommunikationsafdelingen

Det var først og fremmest overvågningsudstyret og ikke kanonerne, der var brug for under kampvognenes sidste operation i Afghanistan. De rykkede ud for at støtte briterne, som skulle forlade lejren Starga 2. På vejen kørte de mange køretøjer igennem slangepasset – et oplagt sted at placere improviserede sprængladninger. For soldaterne var det en tankevækkende oplevelse at være ude på den sidste opgave i Helmandprovinsen. Martin, som er premierløjtnant, i kampvognsdelingen forklarer:
- Det er nostalgisk, at vi har været hernede i så mange år og nu er det slut og vi tager hjem og der ligger ikke nogle missioner lige om hjørnet, hvor vi kan komme ud og vise de ting, vi som danskere er så gode til.Efter flere dage i ørkenen kørte den lange kolonne med britiske soldater uskadte i gennem slangepasset, som konstant havde været under overvågning af kampvognenes fintfølende observationsudstyr. De danske soldater er forholdsvis trygge ved de afghanske sikkerhedsstyrker, der selv skal løse opgaverne, når danskerne og briterne trækker sig ud.
- Samtidig er det rart at se, at de sikkerhedsstyrker, som står på spring til at overtage, ser relativt veldisciplinerede ud efter standarden herude, fortsætter Martin.

Efter otte år i Afghanistan trænger kampvognene til en kærlig hånd:
- Det er en tiltrængt kamppause og en lejlighed til at få køretøjerne reorganiseret. De har været hårdt pressede, men jeg håber ikke, der går for lang tid, inden de skal ud igen, siger Kern fra kampvogndelingen.