[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationsafdelingen

Det danske fragtskib Ark Futura og er lige nu på vej til Italien med mere end 800 tons kemiske stoffer fra Syrien. Udover den syriske havneby Latakia, har fragtskibet ikke været i havn i et halvt år, siden den første last containere med kemiske stoffer blev kørt ombord i januar. Især de seneste måneder har krævet tålmodighed, hvor bare en mindre rest containere manglede at blive samlet op.

- Vi har ventet længe, men nu er det endelig lykkedes, fortæller en tilfreds dansk chef for hele operationen. Flotilleadmiral Steen Engelbrecht Pedersen kan se tilbage på en kompliceret operation hvor mange lande har skullet samarbejde.Under forlægningen til Italien, hvor Ark Futura skal overgive de kemiske stoffer til det amerikanske skib Cape Ray, sørger fregatten Peter Willemoes for sikkerheden. Willemoes afløste Esbern Snare i maj, og eskorterede fragtskibet Sankt Hans aften under den sidste afhentning i Latakia.

- Alt forløb roligt, fortæller fregattens chef, kommandørkaptajn Kristian Haumann.  Under lastningen lå vi uden for havnen, klar til at gribe ind, hvis der skulle opstå en kritisk situation. Men det hele forløb som alle de andre gange roligt og kontrolleret.

Se videoen fra den sidste afhentning her: