[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Lïfe Andruszkow, Kommunikationsafdelingen

Efter at have modtaget en stum råfilm, har kommunikationsafdelingen produceret en lille film på 8:40 min. om Eskadrens sommertogter i maj måned 1968 & 69 til Norge.
Pesioneret kontreadmiral Niels Mejdal har været behjælpelig med informationer til opklaring af detaljer om togterne, der blev optaget fra motortorpedobåd MS Søhesten P513, som var i brug fra 1965-91.I filmen ser vi bl.a. Fregateskadren, Torpedobådseskadren og Mineskibseskadren, fulgt af bevogtningsfartøjer og et havne-tankfragtfartøj  gøre klar til udsejling fra Holmen.  Der er stort opbud af københavnere, som er mødt op ved Langeliniekaj for at se begivenheden, der indledes med at Fregatten Herluf Trolle F353 affyrer en salut med sine 20, 40 og 127 mm kanoner.
Herluf Trolle, der oprindeligt var blevet finansieret som den sidste enhed i det dansk-amerikanske Cost Sharing program, blev i øvrigt ombygget  i 1976-77 med missilarmering, af typerne Seasparrow og Harpoon, og var det første danske skib der affyrede et øvelsesmissil.  Efter salutten begiver eskadren sig af sted, op langs den svenske vestkyst. Målet er Oslo fjord.

Under togtet vil man foretage nogle øvelser. Den første er ved et havareret fragtskib. Motortorpedobåd MS Søhesten P513 affyrer en torpedo og… fragtskibet er væk! 
Eskadren måtte indrette sejladsen efter laveste faktor, idet de hurtigste skibe var motortorpedobåde af Søløve-klassen der havde en topfart på 54 knob og af Falken-klassen med en topfart på 43 knob, mens det langsomste naturligt nok var havne-tankfragtfartøjet Skinfaxe, der kun skød 10 knob, men også minestrygeren Vilsund var noget langsommere med sine 13 knob som topfart.
 
Efter øvelsen lægger eskadren til i Göteborg Havn, hvor motortorpedobådene tankes op af Skinfaxe A569.
Nogle timer efter sejler eskadren ind i den dybe Oslo fjord med sine imponerende høje fjelde, hvor der stadig er sne på toppen.
Som kontrast ser vi to solbeskinnede fartøjer, minestrygeren Vilsund M578 og depotskibet Hjælperen A563. Begge skibe medvirkede i spillefilm; Vilsund M578 var med i filmen Sømænd og Svigermødre (1962), mens Hjælperen A563 var med i filmen Sømand i Knibe (1960).

Almindeligvis kunne depotskibe betjene 6 motortorpedobåde, men Hjælperen A563 kunne i kortere perioder servicere op til 9 både.
Inde i Oslo fjord tager to officerer på en lille udflugt i en motordrevet gummibåd ud til én af de små øer. Her bader de to ungersvende til stor morskab for nogle lokale jenter, mens en anden officer inde i Oslo udforsker nogle bunkers fra krigens tid.

Togterne forløb sædvanligvis over en weekend og eskadren gør klar til hjemturen. Gasturbinerne på motortorpedobådene brager løs og snart er eskadren på vej hjemad, gennem Indre Oslofjord, videre ad Ytre Oslofjord og ud i det åbne Skagerrak.

Hjemturen indledes med en konvoj af motortorpedobådene, der majestætisk bryder bølgerne i høj fart. MS Søridderen P511 fører an, med sin topfart på 54 knob, mens nogle jetfly passerer henover skibene. Igen gøres stop ud for den svenske vestkyst. Her spules der med vandkanon på ét af skibene. Kort efter stævner eskadren ud og indleder den anden øvelse på turen. Et rødt, énmotors propelfly overflyver skibene og motortorpedobådene affyrer deres 20 og 40 mm kanoner.
 
Der skydes fra alle vinkler.
Lyden af propelflyet dør og de sejrende motortorpedobåde cruiser triumferende sydpå mod Danmarks grønne kyster. Kronborg rundes og aftensolen sænker sig over den hjemvendte eskadre.