[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Kommunikationssektionen

2. lette opklaringseskadron fra Bornholm har siden midten af november opholdt sig i Rukla i Litauen. Her har spejdereskadronen trænet sammen med opklaringsenheder fra den litauiske Iron Wolf Brigade. De danske soldater er i Litauen som en del af NATO Assurance Measures, der skal demonstrerer sammenholdet og solidariteten mellem landene i NATO.

Soldaterne fra de to enheder har i den første del af danskerne ophold trænet på enkeltmandsniveau og gennemført føringsuddannelse på delings- og eskadronsniveau. I den sidste uge af danskernes ophold gennemførte enhederne en knap tre dage lang feltøvelse. Øvelsen blev imidlertid noget reduceret, da en stor del af de litauiske soldater, der skulle have været med, blev sat i forhøjet beredskab og derfor ikke kunne være med i øvelsen. Det øgede litauiske beredskab skyldes forøget aktivitet hos russiske tropper i Kaliningrad og i det vestlige Rusland.

-Det er en del af hverdagen, når man bor tæt ved en stor nabo, som man måske ikke er helt enig med. Det minder mig om ting jeg kan huske tilbage fra starten af 1990’erne og som vi måske også gøre os nogle tanker omkring, siger chefen for oberstløjtnant Brian Nissen, der er chef for opklaringsbataljonen.

Se mere om øvelsen på Hærstabens side.

Se indslag fra øvelse her: