[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Kommunikationsafdelingen

Med mere end 340 fysisk eller psykisk skadede veteraner fra 13 lande, kongelig bevågenhed, massiv mediedækning og brug af de olympiske sportsanlæg til ni forskellige sportsgrene i London bliver Invictus Games 2014 i London sandsynligvis årets største sportsbegivenhed i den militære verden.

Amerikanerne har i flere år arrangeret internationale sportsstævner for skadede veteraner under navnet Warrior Games. Men det er første gang, at arrangementet holdes i Europa som Invictus Games. Og det er første gang danske veteraner skal være med.

-Vi skal være med, fordi det er et arrangement for sårede soldater, og fordi den form for idrætsvirksomhed er en af de bedste måder at rehabilitere sig efter de skader, som man kan have fået i krig. Det er vigtigt, at vi tager ansvar for vores veteraner og fortsat bakker op om dem, så de kan komme videre i livet, efter at de har sat liv og lemmer på spil for vores alle sammen sikkerhed, siger kommandørkaptajn Peter Tolderlund, der er idrætsinspektør i Forsvaret og projektleder for den danske deltagelse i legene.


Veteranerne, der normalt ikke sidder i kørestol, blev overraskede over, hvor svært det er at kaste en basket ball, når man sidder ned.

En vild oplevelse
Det danske hold bliver på omkring 30 veteraner, og de fleste af dem mødtes søndag på Svanemøllens Kaserne til den første samling af det danske hold.

-Jeg tror, at det bliver en af de vildeste oplevelser, jeg nogensinde vil få. Jeg glæder mig helt vildt, siger Jan Overgaard, der psykisk skadet, og skal deltage i både løb, svømning og cykling.

-Det er en fed mulighed at lov at konkurrere mod soldater fra nationer, som man har arbejdet tæt sammen med, og det glæder jeg mig meget til, siger Kasper Thomsen, der fik sprængt begge underben væk i Afghanistan i 2011.

Kasper Thomsen arbejder målrettet på at komme med til de Paralympiske lege i Rio de Janeiro i 2016 som kajakroer. Men da kajak ikke er på programmet i London, stiller han op i roning i ergometer.


Sitting volleyball er en af de sportsgrene, hvor Danmark stiller hold, selv om ingen af veteranerne normalt dyrker sporten. 

For at vinde – og bare for sjov
Et af de særlige kendetegn ved Invictus Games er, at deltagerne både kan stille op i sportsgrene, som de dyrker i forvejen, og i sportsgrene, som de stort set ikke har prøvet før. Derfor stiller danske veteraner sandsynligvis op i alle ni sportsgrene, inklusive sitting volleyball og i kørestolsudgaverne af basket og rugby, selv om det ikke er sportsgrene, som veteranerne har trænet før, mens de dyrkes på højt niveau blandt andre landes veteraner.

-Sport drejer som at konkurrere, men man kan konkurrere på mange forskellige niveauer, og derfor er der mulighed for både elitær deltagelse og meet and compeet deltagelse, hvor alle kan være med. Men selv om alle kan være med, så vil veteranerne sætte sig ordentlig ind i de sportsgrene, som de skal deltage i og bruge tid og energi på at forberede sig, så det bliver en seriøs deltagelse. Men jeg forventer ikke at vi skal have medaljer, fastslår Peter Tolderlund.

Fakta
Invictus Games finder sted i London fra den 10. til 14. september.  De ni sportsgrene på programmet er svømning, løb, atletik, cykling, roning, styrkeløft, sitting volleyball, kørestolsbasket og kørestolsrugby.