[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

En folkefest. Men en folkefest med alvor. Sådan kaldte forsvarsminister Nicolai Wammen Hærløbet i sin åbningstale til de mere end 1000 deltagere, før de blev sendt ud på en eller to omgange på en smuk, men også hård, løberute i Søndermarken.

-Det er et fantastisk godt arrangement. At kadetterne arrangerer et løb, hvor 1000 mennesker er ude at få noget motion, men også støtter op om vores veteraner. Det er en måde at anerkende det, som vores mere end 40.000 udsendte har gjort, og derfor skal vi bakke om det, sagde forsvarsministeren.


Der var præmier til de vildeste slutspurter, så løberne gav alt på de sidste meter gennem slotsporten. Foto: Karen Dahlin. 

Der er motionister helt uden tilknytning til Forsvaret med i løbet, men det er domineret af soldater. En af grundene til det rekordhøje antal løbere var, at Gardehusarregimentet stillede med flere kompagnier værnepligtige. Som vel at mærke selv havde betalt for at være med.

- Jeg synes det er vigtigt, at støtte en god sag. Og så er det også hyggeligt, at komme ind med hele sin deling og sine sergenter og lave noget andet end at være på kasernen og i tjeneste, sagde menig Værløse fra 3. deling. Hendes kompagni stillede med mere end 100 løbere.

Hærløbet er arrangeret af kadetterne på Hærens Officersskole på Frederiksberg Slot, som i år både lagde ramme til hyggen før og efter løbet, men også til målstregen, der var flyttet ind i gården. Med mere end 1000 deltagere var kadetterne mere end tilfredse med deres arrangement.

-Det er gået over alt forventning. Vi havde regnet med at overgå antallet fra sidste år, hvor der var omkring 500 med, men at vi kan fordoble det, det er fantastisk, sagde Thorvald Büchert, der er talsmand for Hærløbet.


Formanden for Hærløbet, kadet Anne Angaard overrækker overskuddet fra løbet til formanden for De Blå Baretter, Niels Hartvig Andersen.

Efter løbet overrakte arrangørerne en check med overskuddet fra løbet på kr. 111.675 til Kammeratstøtteordningen.

-Det betyder rigtigt meget, at kadetterne vil være med til at give overskuddet til veteranerne. Vi vil bruge pengene til familierne. Bag en hver veteran står der en familie og det er tit der, at det giver knas. Nu laver vi sommerlejre for familierne og giver veteranerne mere hjælp med fokus på familierne og børnene, sagde formanden for De Blå Baretter, Niels Hartvig Andersen.

Selv om flere løbere betyder flere penge til veteranerne mener Thorvald Büchert, at rammerne på slottet og i Søndermarken sætter grænser for, hvor meget løbet kan vokse mere. Men det bliver helt sikkert et Hærløb i 2016. Og den første deltager har allerede meldt sig. Forsvarsministeren lovede nemlig i sin åbningstale, at han løber med næste år.