[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Pernille Kroer og Morten Brandstrup
Foto: Henrik Wallstrøm og facebooksiden Den Hemmelige Sømand
 
Rebekka Østergaard-Therkelsen har siden september været udsendt med støtteskibet Absalon i NATOs antipirateri-operation i Det Indiske Ocean. I går vendte hun hjem sammen med skibet og dens øvrige besætning, og ved aftrædelsen ventede en overraskelse.
 
På vegne af Den Kgl. Danske Marines Hjælpefond fik Rebekka Østergaard-Therkelsen overrakt en gave af formanden for fonden, kommandør Poul Grooss. I motiveringen for hæderen sagde Poul Grooss blandt andet:
 
- Rebekka Østergaard-Therkelsen har udvist personligt engagement og været den drivende faktor bag indsamlingen af en betydelig samling af børne- og ungdomstøj samt legetøj til værdigt trængende børn på Seychellerne. Indsamlingen er sket blandt besætningsmedlemmer og disses pårørende forud for deployering til Operation Ocean Shield.

 
I sin velkomsttale på Absalon takkede chefen for Marinestaben, kontreadmiral Frank Trojahn personligt Rebekka Østergaard-Therkelsen for initiativet og engagementet i indsamlingen, som han så som en styrkelse af relationerne til lokalbefolkningen.
 
Indsamlingen gik over al forventning
Rebekka Østergaard-Therkelsen blev inspireret til indsamlingen af en tolk, de tidligere har haft med, som altid havde nogle småting med til de børn, de mødte, når de var afsted.
 
- Denne gang skulle jeg ikke flyve ned på skibet, så der var mulighed for at få en hel palle med. Men folk har bare været så fantastiske til at samle ind, så det endte med meget mere. Helt præcist blev der indsamlet 6.860 genstande, siger Rebekka Østergaard-Therkelsen
 
Der blev doneret både bamser, legetøj, hygiejne-artikler og tøj i alle størrelser. Og selvom indsamlingen gik til børnehjem, så kunne voksentøjet, der var blevet indsamlet også gøre gavn.
 
- På Seychellerne ender rigtig mange børn med at bo på børnehjemmet hele deres ungdom. Så voksentøjet var også godt givet ud, da de mange teenagere på børnehjemmet dermed også fik noget, siger Rebekka Østergaard-Therkelsen.
 
Styrkelse af Søværnets relationer
Donationen er sideløbende med støtteskibets indsættelse i operationen blevet overrakt til en organisation, der driver flere børnehjem på Seychellerne. Støtten til Seychellerne er med til at styrke Søværnets relationer til det lille samfund, hvilket vurderes af strategisk betydning for Søværnets operationer i Det Indiske Ocean.
 
Den Kgl. Danske Marines Hjælpefond blev stiftet i 1978, og fondens formål er at yde støtte til personer, der har ydet en bemærkelsesværdig indsats til gavn for Den Kongelige Danske Marine samt ydet støtte til andre velgørende formål.