[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Værnsfælles Forsvarskommando

Klokken 0800 i morges sluttede Danmarks opgave med håndhævelsen af Islands suverænitet i luften på vegne af NATO. To F-16 kampfly har døgnet rundt i to uger været klar til at rykke ud, hvis der skulle vise sig en trussel på radaren. Andre to kampfly havde de i alt 53 danske soldater fra Flyvevåbnet klar i stand by.

Der var undervejs store udfordringer med vejret, hvilket betød, at det i flere dage ikke var muligt af flyve de planlagte træningsmissioner. Der var dog stadig beredskab, som ville have fløjet, hvis den rigtige alarm lød. Det gjorde den dog kun en enkelt gang.

Den såkaldte alfa-scrample indløb 10 september. To fly i internationalt luftrum nægtede at identificere sig til den civile trafikkontrol.  De to fly viste sig at være to russiske bombefly af typen Tupolev TU-160, i NATO kredse kaldet Blackjacks.  De supersoniske strategiske fly er verdens hurtigste bombefly, produceret i 1987 i daværende Sovietunionen.  De kan medbringe både konventionelle våben og atombomber. 

De russiske fly fortsatte i internationalt luftrum nord om Storbritanien, hvor de blev fulgt af to britiske Typhoon kampfly.

De danske flyvere og maskiner vender snuden hjem inden weekenden.
Se video fra om de danske fly på Keflavikbasen her: