[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

I alt 16 danske soldater og grænsegendamer blev dræbt og 23 såret, da tyske tropper den 9. april 1940 besatte Danmark. Torsdag markeres 75-året for besættelsen blandt andet på kasernen i Haderslev og på den nedlagte flyvestation i Værløse.

I Haderslev markeres 75-året for besættelsen med kranselægning ved Haderslev Kaserne kl. 08.00, og kl. 10.00 vil der være march fra kasernen til Hertug Hans Kirke, hvor forsvarschef general Peter Bartram holder tale. Efter kranselægningen er der mindehøjtidelighed i Hertug Hans Kirke. Flere soldater faldt i kampe lige uden for kirken. På Haderslev Kaserne regner man med, at fire af soldaterne fra 9. april 1940 deltager i markeringen af 75-året for besættelsen.


Danske fly på jorden blev skudt i stykker af tyskerne på Flyvestation Værløse. Foto fra Rigsarkivet.

På flyvestationen ved Værløse omkom to soldater fra Hærens Flyvetropper, da et dansk rekognosceringsfly blev skudt ned, og de danske fly på jorden blev skudt i stykker. På flyvestationen markeres 75-året ved den mindesten, der er rejst for at ære både de soldater, der faldt på besættelsesdagen og de, der faldt i løbet af krigen. 

Ved arrangementet på flyvestationen holder forsvarsminister Nicolai Wammen tale. Forsvaret er repræsenteret af chefen for Flyverstaben, generalmajor M.A.L.T. Nielsen. Der vil også være overflyvning med både moderne og historiske fly. Arrangementet begynder kl. 09.45.

Læs mere og se hele programmet her.  

Se også temaet om 9. april på Forsvaret.tv.