[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

Soldater fra Bosnien-Hercegovina holdt vagt i Camp Price, mens den danske kampgruppe brugte basen som hovedlejr for indsatsen i Helmandprovinsen. Og det bosniske forsvar har stadig soldater i Afghanistan, lige som FN-observatører fra landet gør tjeneste i Afrika. Alligevel har det bosniske forsvar med omkring 10.000 soldater indtil for ganske nylig, kun haft en enkelt militærpsykolog til at tage sig af alle psykolog- relaterede opgaver.

Det har projektet ”Preventiva”, der blev sat i gang i 2013, nu lavet om på. Det bosniske forsvar har her i efteråret 2015 ansat yderligere fem psykologer, og de er nu, med støtte fra primært Danmark og Norge, ved at få en militærpsykologisk efteruddannelse og opbygge et system, der kan håndtere de opgaver fra rekruttering og screening til behandling af psykisk sårede, som danske militærpsykologer også løser.

Psykologer fra Veterancenteret leder den del af uddannelsen, der fokuserer på psykologers rolle i relation til udsendelse til internationale missioner – fra orienteringer før missionen, til besøg i missionsområdet og opfølgning efter. Ligesom de danske psykologer også skal introducere de bosniske kolleger til behandling af psykisk sårede.

- Bosnien står med det problem, at landet har en del traumatiserede soldater tilbage fra den store konflikt i 1990´erne. Med vores erfaringer med den danske model for støtte til veteraner er det vores håb, at vi kan hjælpe bosnierne til at hjælpe sig selv, siger Henrik Becker Klausen.

Som led i uddannelsen var de bosniske psykologer i uge 45 på studiebesøg i Danmark, hvor de blev undervist i Ringsted, i Høvelte og på Kastellet. Se et indslag fra dagen i Høvelte her.