[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]Af Lars Bøgh Vinther, Kommunikationssektionen

Sygeplejerske Merete Due Schmidt har sendt dagbogsblade hjem fra det danske holds første tid i Sierra Leone. Fejringen af julen blev meget afdæmpet i respekt for befolkningen, som havde fået decideret forbud mod at forsamle sig under højtiden. I stedet beskriver Merete det krævende plejearbejde, krævende både fysisk og følelsesmæssigt.

Lige fra de 20 sygeplejersker, læger og laboranter satte foden på landjorden i det vestafrikanske land før jul, er de konstant blevet erindret om den ulykkelige situation, men også om at der aktivt strides for at komme ebolaen til livs.  Inden det danske sundhedspersonale idet hele taget fik lov at komme ind i lufthavnen, var der obligatorisk håndvask i klor og måling af temperatur, fortæller Merete.

I den interimistiske lejr en times kørsel fra Freetown, deles patienterne op i diagnosticerede syge og patienter under mistanke. Opdelingen bevirker blandt andet, at børnefamilier bliver opsplittede ved ankomst. En adskillelse mellem mor og små børn er en brutal oplevelse, også for plejepersonalet.

-Den 7 årige pige var fantastisk til at tage sig af de 2 små, men det var hjerteskærende at høre dem græde, fordi de savner deres mor. Hver gang vi kom ind til dem skreg de, hvilket jeg jo godt kan forstå, da vi ser lidt frygtindgydende ud i vores PPE (personel protection equipment), så vi er ikke istand til at trøste dem. På et tidspunkt stak det mindste barn af og hen mod indgangen til "confirmed ward" for at komme ind til moren der stod ved indgangen. Da min kollega Michael og jeg var gået i "donning" ( iklædning af PPE), blev det vores job at fjerne barnet igen fra moderen. Ja jeg behøver vist ikke at sige mere, hvordan det føles, skriver Merete Due.

Læs mere om sygeplejersken Merete Dues oplevelse af den første tid i Sierra Leone på Forsvarets Sundhedstjenestes hjemmeside HER.

Du kan også høre Merete fortælle om overvejelserne bag sin udsendelse i videooptagelser fra træningen inden udsendelsen på forsvaret.TV