[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Ronny Vossen Rasmussen, presseofficer, DANCON/IRAK Hold 1

I sidste uge ankom der yderligere danske soldater til Al Asad Air Base. Det danske landmilitære bidrag i Irak er nu operativt og uddannelsen af irakiske soldater fortsætter med forstærkede kræfter.


De nyankomne SECFOR soldater får en briefing ved ankomsten.


Flere af de nyankomne soldater er fra den danske sikringsstyrke også kaldet Security Force (SECFOR). Deres opgaver er, sammen med amerikanske marinesoldater, at håndtere sikkerheden på basen. Disse soldater er længe ventede, da sikkerhedsopgaven på basen er omfattende. Sikringsfolkene agerer både sikkerhed, når irakerne trænes, samt bemander overvågningsposter inde på basen.
Amerikanerne har, før danskernes ankomst, håndteret vagtposterne og måtte køre et stramt vagtprogram for at løse denne opgave. Derfor blev danskerne mødt med en varm velkomst og lettelse.


Alle giver en hånd med i lejren. Her arbejder overkonstabel Dane (tv.) og kaptajn Torben på en kontordør.

Området inde på basen, hvor danske og amerikanske soldater sover og arbejder, kaldes i daglig tale Camp Havoc. Faciliteterne forbedres hver dag, og der er sket en del, siden de første danskere ankom. I starten var der hverken vand, strøm eller varme. I dag trækker dieselgeneratorer strømmen og snart kommer også et funktionelt køkken.  Velfærden er også blevet forbedret – det trådløse internet er nu på plads.


Overkonstabel Bodi fra telegrafregimentet arbejder hårdt på at forbedre kommunikationslinjerne herunder internet og WIFI i lejren.
 
- Jeg synes, at vi er kommet godt på plads på basen. Nu ser vi på, hvordan vi kan skabe de bedste rammer for vores efterfølgere, således de allerede nu kan forberede sig hjemmefra, siger Bo Overgaard, oberstløjtnant og chef for den danske styrke.

Det er planen, at det første hold, med grundstammen i Livgardens 2. Panserinfanteribataljon, skal træne irakiske soldater indtil sommer. Holdet afløses herefter af en ny styrke, mens opgaverne forbliver de samme. 


Kampen mod ISIL 

ISIL skaber humanitære kriser og store menneskelige lidelser.

ISIL’s ekstreme ideologi, terrorisme, ambitioner og tilsidesættelse af internationale regler udgør en alvorlig trussel mod Irak og Syrien, men også mod andre lande over alt på kloden.

Danmark er en del af en stærk global koalition på en lang række lande, hvis indsats mod ISIL er nødvendig, og ikke er mod nogen etniske eller sekteriske grupper.

Koalitionsstyrkernes militære indsats har til formål at gøre det muligt for de irakiske sikkerhedsstyr-ker at bremse ISIL’s fremrykning og at kunne iværksætte modangreb for at genoprette kontrollen med og herredømmet over irakisk territorium.

Kampen mod ISIL er en langvarig indsats på en lang række områder. Fly- og landmilitære bidrag er blot nogle af virkemidlerne.

Forsvaret har udsendt F-16 bidrag, et 120 mands træningsbidrag, stabsofficerer samt transportfly. 

Mere om INHERENT og Irak her