[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Tekst og fotos af Kim Vibe Michelsen

Der lyder et fesent bang, og de seks løbere – alle med med proteser - springer ud af starthullerne. I Sydkorea er alt elektronisk og selv lyden af startpistolen er en kende kunstig. Vi er til herrernes 100 meter løb for para-atleter, og der er to danske deltagere. Det bliver dog ikke til dansk medalje, og det er heller ikke nødvendigvis her, danskerne er bedst.



Para-atleterne er her nemlig kun på prøve, og indtil videre kan de kun stille op i 100 m, 200 m og 1500 m løb samt bueskydning, der primært er med, fordi det er værtsnationens favoritdisciplin. Danmark, der har været med til at skubbe kraftigt på for at få de sårede soldater med i Legene, arbejder derfor for at udvide antallet af discipliner i fremtiden.

- Vi håber på at få Triatlon,hvor vi er rigtigt stærke, med. Vi vil også gerne have cykling, kørestolsbasket og kørestolsrugby med i fremtiden. Lige nu er det bare vigtigt, at vi er med. Det giver atleterne en helt anden målsætning at være med i international sammenhæng, og det gavner både deres motivation, træning og rehabilitering, siger Niklas Bjaaland, der er projektleder for Forsvarets para-atleter.

Vil være en fuldgyldig del
Selvom disciplinerne ikke er et udtryk for toppen af den danske ønskeliste, kan vi dog godt gøre os gældende. De danske bueskytter gik videre til 2. runde i dag, og hurtigløberne får chancen igen til 200 m løb. Og selv om de enkelte para-atleter kæmper til sidste blodsdråbe for at ende på podiet, er medaljer ikke i første omgang hovedformålet med den danske deltagelse I sidste ende handler det om at få gjort para-atleter til en fuldgyldig del af de militære World Games.

- Det har aldrig været en målsætning for os at vinde medaljer herovre, men vi håber da på at kunne tage en enkelt eller to i 200 m eller 1500 m løb, fortæller Niklas Bjaaland.



Der er i alt 54 danske atleter med til det militære OL i Sydkorea. Fem af dem er para-atleter. Legene varer ugen ud og slutter søndag 11/10.