[Oprindeligt publiceret af Forsvaret]

Af Anders V. Fridberg, Værnsfælles Forsvarskommando

70-året for Danmarks befrielse markeres i aften over hele landet, og flere steder deltager Forsvaret i fejringen.


Haderslev Kaserne danner rammen om en spektakulær 3D animationslysinstallation. Billedet her er fra generalprøven. Foto: Morten Fredslund.

I Aalborg deltager Flyvevåbnet og Jægerkorpset i byens markering af 70-års dagen. Et Challenger- og et Herculesfly overflyver lidt efter kl. 16.00 Forsvars- og Garnisonsmuseet i lav højde. Efter overflyvningen stiger Herculesflyet til større højde og kaster faldskærmsudspringere fra Jægerkorpset ud. Jægersoldaterne lander lige vest for museet mellem 16.15 og 16.25.

Mellem 19.00 og 20.00 gennemfører fire T-17 fly den traditionelle årlige overflyvning af Randbøl Kirke, Reersø Kirke og Svinø kirke i forbindelse med kransenedlæggelserne ved gravstederne for de allierede flyvere, som mistede livet under 2. verdenskrig.

I Haderslev er kasernen ramme om kommunens store lysfest. Byens arrangement begynder kl. 14.00 med debat på Gram Slot og fortsætter forskellige steder i Haderslev, før en tappenstregspatrulje og et fakkeloptog kl. 21.15 bevæger sig fra Gravene i Haderslev til kasernen. Her er der mellem kl. 22.00 og 23.00 taler og en stor 3D animationlysinstallation.

70-året for befrielsen markeres som altid også i Mindelunden i Ryvangen. Allerede om formiddagen lægger skolebørn fra Hellerup blomster på hver enkelt grav. Kl. 19.20 begynder mindehøjtideligheden. Her lægger Hendes Majestæt Dronningen en krans ved monumentet og statsminister Helle Thorning-Schmidt taler. Hjemmeværnets Musikkorps spiller ved højtideligheden.

Den 5. maj deltager forsvarsminister Nicolai Wammen i en maritim markering af 70-året. Her vil efterkommere af frihedskæmpere og veteraner fra 2. verdenskrig samt krigsveteraner fra andre konflikter gå om bord på en flotille på syv træskibe, der sejler fra Tunø den 5. maj kl. 12.00. Kl. 15.45 ankommer flotillen til Fregatten Jylland i Ebeltoft, hvor der tændes bål og holdes taler.

Se indslag fra forsvaret.tv om befrielsen